Σάββατο 14 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στο προσκήνιο τα αδιέξοδα του συστήματος

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο των G-20

Από κινητοποίηση - κατάληψη από εργαζόμενους της «Sony» στην Γαλλία
Από κινητοποίηση - κατάληψη από εργαζόμενους της «Sony» στην Γαλλία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βέβαιος ότι οι αντιθέσεις, μεταξύ κυρίως των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όσον αφορά στις αυξήσεις των δημοσιονομικών πακέτων για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας από την καπιταλιστική κρίση δεν πρόκειται να διχάσουν τη Σύνοδο της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απρίλη στο Λονδίνο, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Εντούτοις, οι αντιθέσεις υφίστανται κάτι που δεν μπορούσε να μην παραδεχθεί και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών που είναι και ο οικοδεσπότης της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, προκειμένου να προετοιμάσουν και την ατζέντα της Συνόδου. Στους είκοσι - αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας οικονομίας - περιλαμβάνονται οι: ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Αυστραλία, Μεξικό, Ινδονησία, Αργεντινή, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα και Τουρκία.

Ο Ντάρλινγκ σημείωσε ότι δεν υπάρχει «εύκολη και γρήγορη λύση», περιγράφοντας και το πιθανότερο σενάριο της Συνόδου των υπουργών στην οποία αναμένεται να υπάρξει κάποια γενικόλογη συζήτηση σχετικά με τις γενικές αρχές για το τι πρέπει να γίνει σε ρυθμιστικό επίπεδο, καθώς το εύρος και το βάθος της σημερινής καπιταλιστικής κρίσης έχουν φέρει στο προσκήνιο την αδυναμία ρύθμισης σε όλους τους τομείς (σ.σ. δηλαδή την αναρχία που επικρατεί στην καπιταλιστική παραγωγή).

Νωρίτερα, ο Ντάρλινγκ με άρθρο του όχι τυχαία στην εφημερίδα Wall Street Journal είχε τονίσει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συσπειρωθεί, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, όπως επίσης είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της ζήτησης, μεταρρύθμισης του παγκόσμιου συστήματος ρύθμισης και την απόδοση περισσοτέρων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Ντάρλινγκ υπογραμμίζει ότι η αύξηση των πόρων του είναι αναγκαία για να μην επεκταθεί η κρίση από τις επιχειρήσεις στις χώρες.

Τα «πακέτα» δημοσιονομικής ενίσχυσης των εθνικών οικονομιών δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της διεθνούς οικονομίας, δήλωσε από την πλευρά ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν σκληρά για την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και καταλήγοντας ότι «το 2009 εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη χρονιά. Ο κίνδυνος έγκειται στο να γίνουν υπερβολικά λίγα, αυξάνοντας τον κίνδυνο».

Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στις δηλώσεις του που προφανώς είχαν αποδέκτη τις ΗΠΑ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «ήδη έχουν επενδύσει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης» και ότι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι «θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων».

Αιχμές αν όχι ευθείες βολές προς τις ΗΠΑ και από τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο που εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του για τα δισεκατομμύρια δολάρια σε νομισματικά αποθέματα, τα οποία η χώρα του έχει δανείσει στις ΗΠΑ.

Σε ομιλία του, μετά τη λήξη της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Τζιαμπάο τόνισε ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα ενός πακέτου τόνωσης της οικονομίας ύψους 585 δισ. δολαρίων, εάν χρειαστεί. Εντούτοις, ο Κινέζος πρωθυπουργός προέβλεψε αφ' ενός ότι η χώρα του θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη με ρυθμό 8% το 2009, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αλλά και ότι ο υπόλοιπος κόσμος αναμένεται να ανακάμψει οικονομικά από το 2010.

Ο. Τζιαμπάο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κίνα είναι υγιές αλλά και την αντίθεσή του στην υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, παρόλο που ο τομέας των εξαγωγών δέχεται πιέσεις λόγω της συνεχώς ογκούμενης κρίσης.

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Sony στη νοτιοδυτική Γαλλία κλείδωσαν τον Σερζ Μουσέρ και άλλα διευθυντικά στελέχη της Sony στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή Ποντόνξ-σιρ-λ' Αντούρ, αργά το βράδυ της Πέμπτης και έκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο με κορμούς δέντρων, απαιτώντας καλύτερες αποζημιώσεις, όταν το εργοστάσιο, το οποίο απασχολεί 311 εργαζόμενους κλείσει στις 17 Απρίλη και οι ίδιοι απολυθούν. Τα «στελέχη» αφέθηκαν ελεύθερα χτες το μεσημέρι όταν οι εργαζόμενοι έλαβαν εγγυήσεις ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

  • Την εντολή να τεθεί αμέσως υπό κράτηση ο Αμερικανός χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ έδωσε ο δικαστής του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε ότι η καταδίκη του θα ανακοινωθεί στις 16 Ιούνη. Ο Μάντοφ είχε προηγουμένως δηλώσει ένοχος για τις 11 κατηγορίες που του προσάπτονται για γιγαντιαία απάτη ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι θα ζητήσει για τον πρώην πρόεδρο του Nasdaq, ποινή κάθειρξης 150 ετών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ