Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Οι ισχυροί... κάνουν παιχνίδι

Μόνιμα μέλη της νέας Ευρωλίγκας θα είναι πλέον Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Eurokinissi

Μόνιμα μέλη της νέας Ευρωλίγκας θα είναι πλέον Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός
Υπόθεση για λίγους και πλουσίους είναι πλέον ουσιαστικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ μετά τις νέες εξαγγελίες του προέδρου της Ευρωλίγκα Ισπανού παράγοντα Τζόρντι Μπερτομέου για τις αλλαγές στη διοργάνωση. Αυτό που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, πλέον είναι πραγματικότητα με τη διοργάνωση να μετατρέπεται επί της ουσίας σε μια κλειστή λίγκα όπου το παιχνίδι θα γίνεται από τις ομάδες που βρίσκονται στη λεγόμενη ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές μάλλον έχουν το χαρακτήρα της.. στάχτης στα μάτια των θεατών παρά πρωτεύοντα ρόλο. Την ίδια ώρα με τα καινούρια δεδομένα έρχεται πλέον η πλήρης απαξίωση των εθνικών πρωταθλημάτων...

Καλάθια... με δολάρια

Μπορεί ο Μπερτομέου να ανακοίνωσε ότι όλες οι αλλαγές αφορούν τη βελτίωση του ενδιαφέροντος για το άθλημα, ωστόσο πιστευτός δεν μπορεί να γίνει πλέον από κανέναν. Η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλήματος και μέσω αυτού των διοργανώσεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το μεγάλο «όνειρο» των μεγαλοπαραγόντων και των χορηγών ώστε τα πεπραγμένα στη «Γηραιά ήπειρο» να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα ανάλογα που συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (βλ. ΝΒΑ) παίρνει σάρκα και οστά. Και βέβαια, τα όποια κέρδη (που σίγουρα είναι πολλά και θα γίνουν περισσότερο) δε θα πρέπει να μοιράζονται σε όλους αλλά σε λίγους και ισχυρούς. Από τη στιγμή της δημιουργίας της Λίγκας των ομάδων (ΟΥΛΕΜΠ) με τις ευλογίες κυρίως μάνατζερς και χορηγών και την επίσης δημιουργία των ξεχωριστών ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Ευρωλίγκα, ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ) σαν αντίπαλο δέος στις αντίστοιχες της ΦΙΜΠΑ (που είχε το μονοπώλιο μέχρι τότε) άρχισε ένας πόλεμος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με τη Λίγκα των ομάδων να βγάζει τελικά εντελώς εκτός παιχνιδιού την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Μόνο που η πίτα των κερδών παραήταν... νόστιμη για να μοιραστεί με όλους όσους ανήκαν στο... στρατόπεδο των νικητών.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: Ενα... ακριβό πάπλωμα

Με αιχμή του δόρατος τον έλεγχο της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια ξέσπασε πόλεμος και μεταξύ των ομάδων, των ισχυρών και των λιγότερων ισχυρών. Στόχος εδώ και χρόνια του Μπερτομέου ήταν η ίδια η διοργάνωση να λειτουργήσει σαν ανεξάρτητη εταιρεία και από την ίδια τη μαμά ΟΥΛΕΜΠ, ευνοώντας φυσικά με αυτό τους ισχυρούς των ισχυρών που θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ό,τι συνεπάγεται αυτό (συμφωνίες για χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις). Αντίθετα, η ΟΥΛΕΜΠ προσπάθησε να πάρει με το μέρος της τους υπόλοιπους και κυρίως τους εκπροσώπους χωρών που μέχρι στιγμής είχαν το αίσθημα του αδικημένου στην αποκόμιση των κερδών.

Εσωτερικός πόλεμος συμφερόντων

Ο εσωτερικός πόλεμος συμφερόντων που ακολούθησε φαίνεται να λήγει με νικητή τον Μπερτομέου. Το σχέδιο Μπερτομέου μπαίνει σε εφαρμογή από τη νέα σεζόν, καθώς ψηφίστηκε από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που διεξήχθη στη Ρώμη. Οι ψήφοι ήταν 23 υπέρ (ανάμεσα τους αυτή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού), 5 κατά και 2 αποχές. Στις τελευταίες «ανήκει» κι αυτή του ΕΣΑΚΕ (καθώς δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από τη ΓΣ από τη στιγμή που δεν υπήρχε απαρτία). Αρνητικά ψήφισαν η Μπανταλόνα, η Νανσί, η ACB, η γαλλική λίγκα κι η ULEB, ενώ ακόμη απείχε η λίγκα του Ισραήλ. Μάλιστα, ο πόλεμος φαίνεται να φουντώνει για τα καλά μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ULEB και ο πρόεδρός της και αντίστοιχος της ισπανικής Λίγκας Εντουάρντο Πορτέλα, που θεωρεί τη διαδικασία άκυρη.

«Καταρχήν, αυτό που έγινε χτες είναι όχι τόσο ψηφοφορία, αλλά μια τάση που έδειξαν οι ομάδες για το σχέδιο του κύριου Μπερτομέου. Δεν μπορεί αυτή η συνέλευση να αποφασίσει για θέματα που άπτονται του αγωνιστικού. Αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης μπορεί να αποφασίσει και να επικυρώσει μόνο η γενική συνέλευση της Ευρωλίγκας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πορτέλα. Ας σημειωθεί ότι η ΟΥΛΕΜΠ είχε παρουσιάσει τη δική της πρόταση που περιλάμβανε μια διευρυμένη συμμετοχή εκπροσώπων χωρών η όποια όμως απορρίφθηκε από τους ισχυρούς.


Κείμενα:
Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ