Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Θέλουν εργάτες με ένα πιάτο φαϊ!

Αξιώσεις - πρόκληση από τους εργοδότες της Ζώνης, μπροστά στις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση. Καταπέλτης οι απαντήσεις από το Συνδικάτο Μετάλλου και το ΠΑΜΕ

«Ξεσαλωμένοι» οι εργολάβοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από την αντιλαϊκή πολιτική, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους από την κρίση, επιδιώκουν να ξεπαστρέψουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που έχουν κατακτήσει οι εργάτες σε αυτόν τον εργασιακό χώρο με σκληρούς ταξικούς αγώνες και αίμα.

Η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, με επιστολή της προς το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009, αξιώνει εκβιαστικά και στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση, θέτοντας υπό αμφισβήτηση κάθε κατάκτηση των εργατών, από το ωράριο μέχρι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας! Η απάντηση του Συνδικάτου ήταν ότι δε θα επιτρέψουν οι εργάτες να τους γυρίσουν στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η εργοδοτική Ενωση στην επιστολή της, αφού επικαλείται τη «διεθνή οικονομική ύφεση», αφού αναφέρει την επανεξέταση ακόμα και των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας - 8 είναι οι νεκροί εργάτες του τελευταίου εργοδοτικού εγκλήματος στη Ζώνη - αξιώνει, μεταξύ άλλων αισχρών:

«Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τριετή διάρκεια», «με αύξηση ημερομισθίου κατ' έτος στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού»! «Ωράριο απασχόλησης ελεύθερο, ανάλογα με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της επιχείρησης», οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου «και έχοντες ένα χρόνο εργασίας στην ίδια επιχείρηση να λαμβάνουν ημερομίσθιο 10% μικρότερο του ημερομισθίου που λαμβάνουν οι αντίστοιχες ειδικότητες»! Ακόμα και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από καύσωνα θέλει να καταργήσει η Ενωση, αξιώνοντας οι μετρήσεις της θερμοκρασίας να γίνονται από όργανο που θα εγκαταστήσει η ίδια στη Ζώνη (!) και ότι αν απαιτείται διακοπή εργασιών, οι εργάτες δε θα πληρώνονται τις ώρες της διακοπής!

Το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει ως «απαράδεκτη και τυχοδιωκτική» τη στάση της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών. «Οσο εμμένουν - συνεχίζει - στο κείμενο αυτό, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση μεταξύ των δύο μερών» και «καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοτική Ενωση για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Το ΠΑΜΕ

Τις άθλιες μεθοδεύσεις της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, και το ΠΑΜΕ. «Απαιτούν - σημειώνει - προκλητικά, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη να ζουν με ένα πιάτο φαΐ, χωρίς ωράριο. Να τους χρησιμοποιούν οι εργοδότες τους όπως θέλουν, όπου θέλουν, όταν θέλουν, όσο θέλουν. Επιχειρούν να απαγορεύσουν ουσιαστικά τη δράση του σωματείου. Να μπορεί η εργοδοσία να δρα ανεξέλεγκτα και να ξεχειλίζει τον τορβά της με τεράστια κέρδη. Επιχειρούν ακόμη να παρεμποδίσουν την αγωνιστική έκφραση των εργατών της Ζώνης με απεργία και άλλες μορφές πάλης. Απαιτούν συναίνεση, υποταγή, για το καλό, όπως λένε, των εργαζομένων, κατά τα πρότυπα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, των συνεταίρων του ΣΕΒ και της πλουτοκρατίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Ζώνης μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν καμιά απόλυση, προστασία των ανέργων, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. «Ούτε σπιθαμή πίσω απ' τις ανάγκες της εργατιάς!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ