Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Πρόθεσή του η τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος

Συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

ICON

Δεν περνάει από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών, με το οποίο, μέσω της τεχνητής διόγκωσης του εκλογικού σώματος, γίνεται προσπάθεια συντήρησης του πολιτικού συστήματος. Η απόρριψή του προκύπτει από το ότι δε συγκεντρώνει τα 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές από τους 300), όπως προβλέπει το Σύνταγμα για το συγκεκριμένο νόμο, αφού διαφωνούν το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμφωνεί ο ΛΑ.Ο.Σ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ομογενείς θα ψήφιζαν μετά την 1η Γενάρη του 2011 στα ανά τον κόσμο ελληνικά προξενεία και η ψήφος τους θα προστίθονταν στο σύνολο όσων ψήφιζαν στην ελληνική επικράτεια και έτσι θα συνυπολογίζονταν το ποσοστό τους στην κατανομή των εδρών που αντιστοιχεί σε κάθε κόμμα. Τα κόμματα υποχρεούνταν να περιλάβουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και σε θέση που αυτά θα επέλεγαν τρεις τουλάχιστον υποψηφίους που θα ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στις διατάξεις του νομοσχεδίου, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο εισηγητής του κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας επιγραμματικά ότι «δεν μπορούν οι έξω να αποφασίζουν πώς θα ζήσουν οι μέσα». Επεξηγώντας τη θέση, είπε ότι οι απόδημοι ζουν επί πολλές δεκαετίες έξω, δε γνωρίζουν την κατάσταση της χώρας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν, για παράδειγμα, ψήφιζαν ένα εκατομμύριο ομογενείς τότε θα αλλοιωνόταν η εκλογική θέληση των κατοίκων της Ελλάδας, αφού θα καθόριζαν οι απέξω ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι άλλες χώρες που έχουν αρκετούς μετανάστες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, έχουν ρυθμίσει αλλιώς το θέμα, προβλέποντας ότι δικαίωμα ψήφου έχουν οι ομογενείς που έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Εκτός των άλλων, ο βουλευτής είπε ότι δε θα υπήρχαν ίδιες συνθήκες προεκλογικού αγώνα στην Ελλάδα και τις χώρες όπου ζουν ομογενείς, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν χώρες όπου είναι απαγορευμένα τα Κομμουνιστικά Κόμματα, με αποτέλεσμα να μη μιλάμε για ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές, αφού, τόνισε, σε αυτές τις χώρες «ούτε άδεια εισόδου δε θα μας έδιναν». Ζήτησε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο και είπε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι να παρθούν μέτρα διευκόλυνσης των ομογενών (φθηνά εισιτήρια, πυκνά δρομολόγια), προκειμένου αυτοί να μεταβούν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Τ. Χυτήρης έκανε λόγο για αντισυνταγματικό και πρόχειρο νομοσχέδιο και πρότεινε να υπάρχουν περιφέρειες αποδήμων ανά περιοχή (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία κλπ.) στις οποίες θα ψηφίζουν οι απόδημοι. Αντίστοιχη πρόταση έκανε και ο Φ. Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Α. Πλεύρης από τον ΛΑ.Ο.Σ.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος είπε ότι αυτό είναι ένα οφειλόμενο χρέος της πολιτείας στους απόδημους και ισχυρίστηκε ότι το πού κατοικεί ένας Ελληνας δεν έχει καμία σημασία για το δικαίωμά του να ψηφίζει για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας του και είπε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις διαδικασίες που προβλέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ