Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου

Εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τη Βιομηχανία, ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού παραδίδει σε αυτό δημόσια γη, πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα και δίνει οικονομικά και άλλα κίνητρα για να κάνει τις χρυσοφόρες επενδύσεις του στο βιομηχανικό τομέα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις του ομολόγησε ότι το σχέδιο αυτό «θέτει συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες που ξεκαθαρίζουν το τοπίο, διευκολύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και βοηθούν στην αποφυγή δικαστικών εμπλοκών». Ως πρώτος στόχος του σχεδίου, όπως περιγράφεται σ' αυτό, είναι «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας στο βιομηχανικό τομέα, μέσω κατάλληλων χωρικών ρυθμίσεων».

Το Σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα συνολικής έκτασης 38.900 στρεμμάτων (εκ των οποίων 8.450 στην Κεντρική Μακεδονία και 7.500 στην Αττική), ακόμη και χώρους που είναι σε άμεση γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές (π.χ. Θριάσιο) ή την επέκταση υπαρχόντων που λειτουργούν με σημαντικά προβλήματα (π.χ. Οινόφυτα).

Η δημιουργία των περιοχών αυτών προβλέπεται να γίνει από ιδιώτες, ή και μέσω ΣΔΙΤ, με την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων. Για παράδειγμα, προβλέπεται όλα τα έργα εξωτερικής υποδομής (δρόμοι, κοινωφελή δίκτυα) να τα πληρώνει το Δημόσιο, ενώ για την εγκατάστασή τους θα μπορούν να αλλάξουν οι χρήσεις γης και τα πολεοδομικά σχέδια μιας περιοχής. Παράλληλα, προβλέπεται η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επιχειρήσεων που θα μετεγκατασταθούν. Ακόμα, επιτρέπει να παραμείνουν και να επεκταθούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να εγκατασταθούν νέες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, ή σε περιοχές που περιέχουν δάση, δίνει το δικαίωμα στις «τεχνουπόλεις» να χτίζουν και ...σπίτια στις εκτάσεις τους κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ