Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σπαράσσονται για τον... «προστατευτισμό»

ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ογκούμενη καπιταλιστική κρίση απειλεί να ρίξει στη φτώχεια 53 εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και περισσότερα από 400.000 παιδιά αναμένεται να πεθαίνουν κάθε χρόνο, καθώς τα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας θα αυξάνουν... είναι οι προειδοποιήσεις που απηύθυνε η Παγκόσμια Τράπεζα λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών του «G7» στην Ιταλία, το περασμένο Σαββατοκύριακο...

Τους απασχόλησαν αυτές οι προειδοποιήσεις; Διόλου! Ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα προστατευτισμού» τασσόμενοι κατά των φαινομένων αυτών που έχουν προκαλέσει «πόλεμο»... «Οχι» στον προστατευτισμό, «ναι» στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Εντούτοις, ολοένα και περισσότερες χώρες προχωρούν σε μεμονωμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» των απολύσεων. Οι ανησυχίες για υπονόμευση του ανταγωνισμού πληθαίνουν. Ηδη 10 χώρες προωθούν «κρατικά πακέτα» στήριξης ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κίνα, η Σουηδία, η Γερμανία και η Βρετανία, ενώ στον κατάλογο προστέθηκε και η Ισπανία, που ανακοίνωσε σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας της, ύψους 4 δισ. δολ. Πάντως, στο ανακοινωθέν του «G7» κρατούνται χαμηλοί τόνοι όσον αφορά το κινεζικό νόμισμα, ρενμίνμπι (γιουάν), τονίζοντας ότι αναμένουν πως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εκτίμηση. Δεν απέκλεισαν όμως μέτρα για άλλα νομίσματα, παρά τις κάποιες εικασίες στις αγορές, ότι είναι ενδεχόμενο να διατυπώσουν δημόσια ανησυχίες για το γεν και τη λίρα, που έχουν αυξηθεί και υποχωρήσει αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η απρόσμενη μείωση των εξαγωγών οδηγεί την ιαπωνική οικονομία σε δραστική συρρίκνωση, σε ποσοστό που ανέρχεται στα 12,7% το τελευταίο τετράμηνο του 2008, τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 35 χρόνων. Επίσης, εταιρείες όπως η «Toyota», η «Sony» και η «Hitachi» εκτιμάται ότι θα σημειώσουν σημαντικές απώλειες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, που κλείνει το Μάρτη, και θα μειώσουν κατά χιλιάδες τις θέσεις εργασίας.

Στις ΗΠΑ, σήμερα αναμένεται να υπογράψει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το «πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας», ύψους 787 δισ. δολαρίων. Η Γερουσία ενέκρινε το «συμβιβαστικό» νομοσχέδιο με ψήφους των Δημοκρατικών, 60 έναντι 38, λίγο μετά την αντίστοιχη έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 246 έναντι 183, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την έγκριση του πακέτου «μείζονα σταθμό στο δρόμο προς την ανάκαμψη».

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ο Ομπάμα αποφάσισε να αναθέσει σε κυβερνητική επιτροπή - και όχι σε ένα μόνο πρόσωπο - την ανασυγκρότηση του κλάδου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία των δανείων προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες και συμπροεδρεύων της επιτροπής για την ανασυγκρότηση του κλάδου, μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λόρενς Σάμερς.

Τέλος, την περικοπή, από τις 2 Μάρτη, 850 θέσεων εργασίας στην εργοστασιακή μονάδα που παράγει το αυτοκίνητο με το εμπορικό σήμα «Mini» στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η BMW AG, καθώς μειώνει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ