Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟ «FRIENDSHIPGAS»
Μετατρέπουν τα θύματα σε θύτες!

Με σωρεία κατηγοριών που βασίζονται στο κατάπτυστο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, ένας από τους διασωθέντες μεταλλεργάτες καλείται σήμερα σε απολογία! Αμεση απάντηση από τις ταξικές δυνάμεις

Πρόκληση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η προσπάθεια να ενοχοποιηθούν τα θύματα του εργοδοτικού μακελειού στη Ζώνη
Πρόκληση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η προσπάθεια να ενοχοποιηθούν τα θύματα του εργοδοτικού μακελειού στη Ζώνη
Με την ποινική δίωξη του μεταλλεργάτη Βασίλη Καββαδία, που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από το θάνατο, «απαντούν» οι δικαστικές αρχές του Πειραιά, στο πάνδημο αίτημα για την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων, που στις 24 Ιούλη του 2008 έβαψαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, εκτελώντας εν ψυχρώ 7 μεταλλεργάτες και ένα ναυτεργάτη στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ» του εφοπλιστή Πετρίδη! Για πρώτη φορά εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, έχοντας εξόφθαλμη κυβερνητική κάλυψη, φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν ευθέως ως συνυπεύθυνους τους εργάτες, που κατά τύχη σώθηκαν από την παγίδα θανάτου που έστησε η εργοδοσία σε βάρος τους!

Η «κλήση κατηγορούμενου» σε βάρος του μεταλλεργάτη εκδόθηκε στις 12 Φλεβάρη, την ίδια μέρα που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα των τριών πραγματογνωμόνων που διορίστηκαν από την Εισαγγελία Πειραιά, οι οποίοι ρίχνουν τις ευθύνες στον Β. Καββαδία και σε έναν από τους νεκρούς, τον Κ. Οικονομάκη. Την κλήση υπογράφει η ανακρίτρια Ε' τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά Χρυσούλα Δημητριάδου, η οποία στις 23 Οκτώβρη είχε απαγορεύσει στους εκπροσώπους των σωματείων της Ζώνης να συμμετέχουν στην αυτοψία που πήγε να διενεργήσει στο πλοίο. Στην κλήση, καλεί τον Β. Καββαδία να εμφανιστεί αύριο Τετάρτη στο ανακριτικό γραφείο «για να απολογηθεί για «ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή παρ' υπόχρεου, εμπρησμό εξ αμελείας (...) για τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη».

Οργισμένη αντίδραση

Χτες το μεσημέρι έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, από τα σωματεία της Ζώνης, με αίτημα να ανακληθεί η δίωξη σε βάρος του μεταλλεργάτη και να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους. Παραβρέθηκαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι από ταξικά σωματεία του Πειραιά, η Ελπίδα Παντελάκη γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου.

Σήμερα τα σωματεία θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης στις 12 το μεσημέρι.

Σε δελτίο Τύπου των σωματείων επισημαίνεται ότι με την ποινική δίωξη του μεταλλεργάτη «ολοκληρώνεται το βρώμικο σχέδιο» για «την προσπάθεια μεταφοράς των εγκληματικών ευθυνών του εφοπλιστή, του εργολάβου και των αρχών στα ίδια τα θύματα». Η εξέλιξη αυτή, τονίζουν, δεν αφορά μόνο τη Ζώνη. «Επιχειρείται να ανατραπεί η κατάσταση σε όλους τους εργασιακούς χώρους, μετατρέποντάς τους σε κρεματόρια». Προειδοποιούν τις δικαστικές αρχές και «τα κόμματα της πλουτοκρατίας» ότι «η στάση τους υποδηλώνει ηθική αυτουργία στο επόμενο έγκλημα» και τονίζουν ότι θα πάρουν απάντηση από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΚΚΕ

Την ανάκληση της δίωξης και την απόδοση των ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, απαιτεί με δελτίο Τύπου η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι η απόφαση των δικαστικών αρχών, να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος του μεταλλεργάτη, είναι «υπαγορευμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ». Επιχειρεί να εξισώσει θύματα και θύτες και «προσπαθεί να καλύψει ότι αυτός που οπλίζει το χέρι της εργοδοσίας είναι η ταξική, αντεργατική πολιτική, που εφαρμόζεται διαχρονικά» από τις κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία από την άλλη «"μπουκώνει" με αμύθητα κέρδη το εφοπλιστικό και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο». Καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν στην πράξη ενοχοποίησης του μεταλλεργάτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ