ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της νέας αμερικανικής προεδρίας, όπως έχει διατυπωθεί, για «διάλογο με την Τεχεράνη» εξέφρασαν, χτες, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) και της Γερμανίας, στο Βισμπάντεν, έξω από τη Φρανκφούρτη, με θέμα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν να συναντηθούν, εκ νέου, τον επόμενο μήνα και να εξετάσουν τη στάση τους, όταν ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα έχει αποσαφηνίσει «το πλαίσιο της νέας στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στο Ιράν».
Στη συνάντηση της Γερμανίας, όπου όλοι δεσμεύτηκαν για την προτεραιότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, εκ μέρους των ΗΠΑ συμμετείχε ο τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, που επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να τείνει το χέρι στο Ιράν «αν και αυτό ξεσφίξει τη γροθιά του». Την ετοιμότητα της Μόσχας να διαμεσολαβήσει για να γίνει πράξη ο διάλογος αυτός εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μέσω διαλόγου δίνονται λύσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα.
Σε αντίθεση με την «ηπιότερου ύφους» ατμόσφαιρα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Τελ Αβίβ. Τόσο ο ηγέτης του ακροδεξιού Λικούντ και πιθανότερος νικητής των εκλογών της 10ης Φλεβάρη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και νυν υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, ακολούθησαν τα βήματα της Τζίπι Λίβνι, επικεφαλής του «Καντίμα», που αναμένεται να είναι το δεύτερο κόμμα στις κάλπες της ερχόμενης Τρίτης, και επιτέθηκαν στο Ιράν.