Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Μαζικά στο συλλαλητήριο!

Σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου και σε αγώνες ταξικούς με το ΠΑΜΕ, καλούν οι δυο ναυτεργατικές Ενώσεις

Κάλεσμα να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι, απευθύνουν σ' όλους τους ναυτεργάτες η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Οπως υπογραμμίζουν τα δυο σωματεία, μπροστά στις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο της ναυτιλίας, είναι επιτακτική ανάγκη, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τον αγώνα, να εκφραστεί η κατηγορηματική αντίθεση του εργαζόμενου λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας χαρακτηρίζονται από τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων της. Ο άδικος χαμός 81 ανθρώπων με το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», οι άθλιες συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης των ναυτεργατών είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ναυτεργάτες στα καράβια.

Τα σωματεία καταγγέλλουν στους ναυτεργάτες «την ανήθικη τακτική των ακτοπλόων εφοπλιστών που προκαλώντας τον ελληνικό λαό, επιχειρούν να παρουσιαστούν ως "αθώες περιστέρες", να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να εκβιάσουν με την εξαγγελία της ακινητοποίησης των πλοίων στις 27 Οκτώβρη». Υπογραμμίζεται δε ότι «εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζιτικό κεφάλαιο, πατάνε στο έδαφος της κυβερνητικής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά τους, πατάνε στο καθεστώς των προνομίων, στην κατάργηση του καμποτάζ και στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που σηματοδοτεί τη νέα φάση του επικίνδυνου ανταγωνισμού των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, για τον έλεγχο των κερδοφόρων γραμμών».

Με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο οι ναυτεργάτες διεκδικούν: «Μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους τόπους δουλιάς. Τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό, κοινωνικό έλεγχο, που θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη της οργάνωσης αυτού του νευραλγικού χώρου. Τη διατήρηση - θωράκιση του καμποτάζ, την ανάκληση του κανονισμού 3577/92. Οι άδειες σκοπιμότητας επιβάλλεται να προβλέπουν ρητά την εφαρμογή του ΝΔ 187/73 για τη συνεχή απασχόληση των ναυτεργατών, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των οργανικών συνθέσεων, της ασφάλισης στο ΝΑΤ. Δημόσιο σύστημα υγείας. Δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση με τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την προσαρμογή των συντάξεων και των επιδομάτων στο 80% του μισθού. Την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς με πλήρη σταθερή απασχόληση, αντιπάλεμα των απολύσεων. Την προστασία των ανέργων, χτύπημα του δουλεμπορίου, αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ. Την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ. Δημόσια παιδεία, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων των μηχανικών με αντίστοιχα της στεριάς».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι επιτακτική ανάγκη η διεύρυνση του ΠΑΜΕ, ο συντονισμός της δράσης και η κλιμάκωση των αγώνων της εργατικής τάξης, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές πολιτικές αλλαγές σε φιλολαϊκή βάση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ