Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Θέλουμε σχολείο να μορφώνει

Δυναμική και μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση στον Πειραιά. Οργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού στην Πάτρα

Δυναμικά και αγωνιστικά εγκαινιάστηκε χτες η σχολική χρονιά στον Πειραιά
Δυναμικά και αγωνιστικά εγκαινιάστηκε χτες η σχολική χρονιά στον Πειραιά
Η πρώτη δυναμική απάντηση στις επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης να «εξοντώσει» τους μαθητές και να τους εξωθήσει βίαια από το σχολείο δόθηκε χτες από τους μαθητές του Πειραιά. Οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις τους αποτυπώνονται και στο σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά: «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και να μη μας εξοντώνει».

Από νωρίς χτες το πρωί μαθητές 20 και πάνω σχολείων του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή. Μαζί τους εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, το ΕΚΠ, την τοπική ΕΛΜΕ, το Σύνδεσμο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Μήνυμα συμπαράστασης στους μαθητές από τους εργαζόμενους του Πειραιά μετέφερε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μ. Νουφαρίτσης, ο οποίος κάλεσε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους σε ένα ρωμαλέο αγωνιστικό μέτωπο για να συγκρουστούν όλοι μαζί με αυτή την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.

«Είστε νεολαία με ιδανικά, ενώ η κυβέρνηση σας θέλει δίχως μόρφωση για να σας εκμεταλλεύεται, κάθε φορά που θα ζητάτε εργασία. Το δικαίωμα στη μόρφωση έχουν όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, συνεχίστε τον και θα δικαιωθείτε», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Πειραιώς και Νήσων, Νικ. Σαραντίδης.

Με ιδιαίτερη ζωντάνια, δυναμισμό και μαχητικότητα ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι η πορεία των μαθητών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. «Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές-φυτά», «Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», ήταν μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι μαθητές και ξεσήκωσαν τους κατοίκους του Πειραιά.

Οπως μοναδικά ξέρουν να εκφράζονται οι μαθητές, δεν έλειψαν και τα τραγούδια, με μηνύματα τόσο κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όσο και για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.«Ποτέ, ποτέ, ποτέ, δε θα περάσει ο νόμος ποτέ, Πέτρο άκου καλά, έχουμε τσαμπουκά, στον Αρσένη θα πας συντροφιά», ήταν τα λόγια ενός απ' αυτά.

Η μαχητική και γεμάτη νεανική ορμή πορεία έφτασε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας . Εκεί αντιπροσωπεία των μαθητών, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Π. Γιαννακόπουλο, και τον γραμματέα του ΕΚΠ, Μ. Νουφαρίτση, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, όπου του παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Αυτός, όπως άλλωστε συνηθίζεται, δήλωσε αναρμόδιος επισημαίνοντάς τους ότι θα το μεταφέρει στους... αρμόδιους. Οι μαθητές, μάλιστα, έκαναν στην κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων στο υπουργείο ΥΕΝ, ένα ιδιότυπο «δωράκι». Πρόκειται για την «Ιστορία της κυρίας Μεταρρύθμισης»,ένα «παραμύθι για νέους όχι κάτω από 12 ετών» - όπως σημειώνεται - γραμμένο από τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και από τα υπόλοιπα «πειραματόζωα»- εφιάλτες των σχολείων του Πειραιά.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης συνεδρίασε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά προκειμένου να συντονιστούν αλλά και να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Εκεί οι μαθητές αποφάσισαν να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές και συγκεκριμένα την 1η Νοέμβρη για 5μελή και στις 8 για 15μελή μαθητικά συμβούλια. Επίσης, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συναυλία στις 4 του Νοέμβρη με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων. Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του το Συντονιστικό καταγγέλλει την τρομοκρατία που υφίστανται οι μαθητές μέσω των εσωτερικών κανονισμών, καθώς και την απαράδεκτη στάση διευθυντών των σχολείων του Πειραιά, να μην αφήνουν τους μαθητές τη μέρα της κινητοποίησης να συμμετάσχουν στην πορεία.

Τρομοκρατία στην Πάτρα

Εντονο κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού αντιμετώπισαν οι μαθητές στην Πάτρα, που χτες με απόφαση του Συντονιστικού τους οργάνου είχαν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν αποχές από τα μαθήματά τους και να στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους. Ομως, από νωρίς το πρωί οι μηχανισμοί του κράτους είχαν πιάσει «δουλιά». Ασφαλίτες, περιπολικά και αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους έξω από τα Λύκεια της πόλης, με σκοπό να αποτρέψουν κάθε είδους κινητοποίηση. Ομως και μέσα στα σχολεία τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Διευθυντές των σχολείων απειλούσαν τους μαθητές ότι αν κινητοποιηθούν θα τους αποβάλουν, ενώ έφτασαν μερικοί διευθυντές να καλούν γονείς μαθητών να έρθουν στο σχολείο προς συμμόρφωση των μαθητών.

Μάλιστα, όταν οι μαθητές του 4ου ΕΛ Πάτρας βγήκαν στο δρόμο για να τον αποκλείσουν, επενέβη αμέσως ο διευθυντής και κάτω από την πίεση και τις απειλές η κινητοποίηση ματαιώθηκε. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας καταγγέλλει την τρομοκρατία στα σχολεία τους και οι μαθητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο δυναμικά. Επίσης, απευθύνουν κάλεσμα στους συμμαθητές τους για μαζική συμμετοχή στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πάτρας, που έχει οριστεί να γίνει την Κυριακή, όπου και θα καθορίσουν την παραπέρα δράση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ