Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σε ρυθμό περιφερειακών εκλογών

Δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της βρετανικής κυβέρνησης όπου αποφασίστηκε η εισβολή στο Ιράκ ζητά αρμόδιο δικαστήριο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες του Σαββάτου βρίσκεται η ιρακινή κοινή γνώμη, αλλά και η Ουάσιγκτον καθώς η εκλογική αναμέτρηση για τις περιφερειακές εκλογές θεωρείται η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το «στάτους» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων υπό τη νέα «συμφωνία ασφαλείας». Στις εκλογές συμμετέχουν όλες οι επαρχίες εκτός των τριών κουρδικών και της επαρχίας όπου βρίσκεται το Κιρκούκ.

Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προηγούνται τα καθαρά πολιτικά κόμματα, με ποσοστό 27%, ακολουθούν οι ανεξάρτητες λίστες, με 23%, και τελευταία με 10% είναι τα θρησκευτικά κόμματα. Η εικόνα αυτή αποτελεί ανατροπή σε σύγκριση με το σκηνικό που επικρατούσε στη χώρα πριν από μερικούς μήνες.

Κατά τα άλλα, στη Βρετανία, δικαστήριο για τα δημόσια αρχεία ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου στις 13 και στις 17 Μάρτη του 2003. Πρόκειται για τις συνεδριάσεις όπου αποφασίστηκε η βρετανική συμμετοχή στην εισβολή στο Ιράκ. Αν και είθισται τα πρακτικά να μένουν μυστικά, το δικαστήριο εκτιμά ότι «είναι προς το συμφέρον του βρετανικού λαού να πληροφορηθεί τι ακριβώς έγινε» για να κριθεί «η νομιμότητα ή όχι της βρετανικής συμμετοχής και της εισβολής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ