Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού οδηγεί η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, διαδικασία που έχει μετατρέψει διάσημα θέατρα του κόσμου σε επιχειρήσεις, με ανεπαρκή ή καθόλου κρατική βοήθεια, προς χάριν της ...«οικονομικής» (σ.σ. δηλαδή αγοραίας) «ευελιξίας», αποτελεί ο άσχημος τρόπος που ξεκίνησε η χρονιά για, τουλάχιστον, τρία θέατρα σε Ρωσία και ΗΠΑ, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Πιο δύσκολα, προς το παρόν, εμφανίζονται τα πράγματα για τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, ο διευθυντής της οποίας, Πίτερ Γκελμπ, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι στη θέση τεσσάρων μεγάλων παραγωγών που προετοιμάζονταν για το 2009 θα «ανέβουν» τελικά τέσσερις «σεμνότερες» οικονομικά, ενώ μία θα ακυρωθεί. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο ίδιος ανακοίνωσε και περικοπές στην καλλιτεχνική κολεκτίβα. Το πότε θα γίνουν οι απολύσεις δεν ανακοινώθηκε, αλλά οι μειώσεις στους μισθούς της διοίκησης του θεάτρου σαφώς θα σημάνουν και ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών σε όσους εργαζόμενους μείνουν.
Στη Ρωσία, δύο μεγάλα, ιστορικά θέατρα, το «Μπολσόι» και το «Στανισλάφσκι», ανακοίνωσαν ακυρώσεις προγραμματισμένων παραστάσεων, επίσης για οικονομικούς λόγους. Η διευθύντρια του θεάτρου «Στανισλάφσκι», Νταϊνόρα Σποκάιτε, σημείωσε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν μικρότερη από την περσινή... αλλά δεν υπολογίστηκε σε αυτήν ο πληθωρισμός, που καθιστά αδύνατο το ανέβασμα ακόμη και μεσαίων παραγωγών. Η ίδια πρόσθεσε πως δεν αναμένονται επιπλέον κονδύλια από το κράτος. Το δε «Μπολσόι» ανακοίνωσε ότι η όπερα «Οθέλλος» του Βέρντι δε θα ανέβει, τελικά, λόγω της «οικονομικής κρίσης».