Παρασκευή 23 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη πυρκαγιά στον καταυλισμό των μεταναστών

Πολλοί μετανάστες, που ζουν στον καταυλισμό του αίσχους, κινδύνευσαν από τη φωτιά
Πολλοί μετανάστες, που ζουν στον καταυλισμό του αίσχους, κινδύνευσαν από τη φωτιά
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά προχθές το βράδυ στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Αφγανών και Ιρακινών προσφύγων στην Πάτρα, στην περιοχή της Αγυιάς, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς περίπου 50 παραπήγματα, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς παρά το γεγονός ότι κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα πολλών. Κι αυτό γιατί το προχωρημένο της ώρας, το βαθύ σκοτάδι και η γρήγορη εξάπλωσή της προκάλεσαν πανικό και η διαφυγή από το φλεγόμενο μέρος ήταν πολύ δύσκολη.

Στο χώρο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες σε λίγη ώρα έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά και απέτρεψαν την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, η φωτιά ξέσπασε είτε από βραχυκύκλωμα, από καλώδιο της ΔΕΗ που οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν καταφέρει με πολλούς κινδύνους να το χρησιμοποιούν για άμεσες ανάγκες εξαιτίας της άρνησης των αρχών να τους χορηγήσουν παροχή ρεύματος είτε από έκρηξη φιάλης η οποία χρησιμοποιήθηκε ή για φαγητό ή ως σόμπα για να ζεσταθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως το Δεκέμβρη του 2006 πατέρας τριών παιδιών σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να επανασυνδέσει την παροχή του ρεύματος για τον καταυλισμό - μετά από προτροπή των τοπικών αρχών η ΔΕΗ το «έκοψε» - καθώς κεραυνοβολήθηκε από χιλιάδες βολτ κι έγινε «κάρβουνο».

Να υπενθυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος δεν κάνει ούτε για να σταβλίζονται ζώα, αναγκάζονται να διαμένουν περισσότεροι από 2.500 μετανάστες, κυρίως Αφγανοί, αλλά και Ιρακινοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, περιμένοντας να περάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μέσω του λιμανιού της πόλης. Μικρές τετράγωνες κατασκευές από νάιλον των 10 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στις οποίες στοιβάζονται από 10 έως 20 άτομα, αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα, είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από ένα σωλήνα που τρέχει μέσα σε ένα βρώμικο χαντάκι 300 μέτρα από τον καταυλισμό. Από το ίδιο νερό, γεμάτο με κάθε είδους σαρίδια, πίνουν και μαγειρεύουν. Στην υποτιθέμενη είσοδο δεσπόζει ένα βουνό από σκουπίδια...

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά», ανέφερε σχετικά: «Για πάνω από 10 χρόνια ζουν στην πόλη μας σε άθλια καταλύματα με κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους ξεριζωμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κατοχής με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και των τοπικών αρχών. Εμείς, ως Επιτροπή Ειρήνης, μαζί με άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς, τις αγωνιστικές παρατάξεις στο Δημοτικό και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για πολλά χρόνια, με πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, απαιτούμε, πέρα από τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και άλλων διευκολύνσεων, να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής στην Πάτρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ