Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
Γεωπολιτικά και οικονομικά «παιχνίδια»

Λίγες μόλις ώρες μετά την «εκεχειρία» στον εμπορικό «πόλεμο» του φυσικού αερίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, το ταξίδι του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στην Ουκρανία και η 4ωρη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Γιούστσενκο, ανακυκλώνουν για άλλη μια φορά τα σενάρια στο μεγάλο οικονομικό και γεωπολιτικό «παιχνίδι» που παίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχε ο Β. Γιούστσενκο στα 4 χρόνια της προεδρίας του με τον Αλ. Λουκασένκο, κι εκτός από τη μαραθώνια διάρκειά τους, ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή πακέτου οικονομικών συμφωνιών. Οχι λιγότερο εντυπωσιακές είναι και οι πολιτικές πλευρές της επίσκεψης, αφού δημόσια ο Αλ. Λουκασένκο, στρατηγικός εταίρος της Μόσχας και γνωστός ως σήμερα για τις αιχμηρές δηλώσεις του σε βάρος των ΗΠΑ και της ΕΕ, δημόσια ευχαρίστησε την Ουκρανία για τη βοήθεια που παρείχε στην αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», την άνοιξη «και οι δύο χώρες μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα της ΕΕ "Ανατολικός συνεταιρισμός", που έχει στόχο να εμβολιάσει με τις δυτικές αξίες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ».

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες, που αφορούν ζητήματα ενέργειας και συνεργασίας των εθνικών τραπεζών τους. Αποφασίστηκε η Λευκορωσία να επαναλάβει τις αγορές ουκρανικής ηλεκτρικής ενέργειας και να ενισχύσει το ηλεκτρικό της δίκτυο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μεταφορέας ηλεκτρικού ρεύματος προς τις χώρες της Βαλτικής. Επίσης ο Αλ. Λουκασένκο στήριξε τη δημιουργία του λεγόμενου «ευρασιατικού διαδρόμου» πετρελαίου, που προβλέπει τη μεταφορά πετρελαίου, που θα προέρχεται από την Κασπία και από την Οδησσό, μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, θα καταλήγει στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία. Ο αγωγός αυτός θεωρείται ανταγωνιστικός των ρωσικών συμφερόντων, αφού την παρακάμπτει και «σπάει» τους δικούς της σχεδιασμούς.

Τα ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν πως στο δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο εγκατέλειψε το αντιδυτικό λεξιλόγιο, προχώρησε σε ορισμένες υποχωρήσεις προς τις απαιτήσεις της ΕΕ, ενώ στην πορεία ζήτησε και πήρε δάνειο 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ (και άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία). Μάλιστα η ΕΕ τον προσκάλεσε στην ανοιξιάτικη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, όπου θα συζητηθούν οι σχεδιασμοί της ΕΕ με την επωνυμία «Ανατολικός συνεταιρισμός».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ