Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Συντονισμένος αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης

Συνδικάτα του Εμπορίου και το ΠΑΜΕ απέκλεισαν το Σάββατο 13 καταστήματα της αλυσίδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, στέλνοντας μήνυμα πως η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει

Από τον αποκλεισμό του ΤΖΑΜΠΟ στον Αλιμο
Από τον αποκλεισμό του ΤΖΑΜΠΟ στον Αλιμο
Στον αποκλεισμό 13 καταστημάτων ΤΖΑΜΠΟ σε όλη τη χώρα προχώρησαν το περασμένο Σάββατο το ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα από τον κλάδο του Εμπορίου, απαιτώντας να γυρίσει άμεσα στη δουλειά του ο υπάλληλος που απολύθηκε, επειδή πρωτοστάτησε στην οργάνωση των εργαζομένων της αλυσίδας. Με τις νέες, δυναμικές και πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις, οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ακόμα μια φορά ότι οι εργάτες δεν είναι απροστάτευτοι απέναντι στο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν σαν ασπίδα και σαν όπλο αντεπίθεσης την οργανωμένη, ταξικά προσανατολισμένη πάλη, την αγωνιστική συσπείρωση και δράση με το ΠΑΜΕ.

Στις 11 το πρωί, οι είσοδοι καταστημάτων ΤΖΑΜΠΟ σε Αλιμο, Θηβών, Πευκάκια, Καλλιθέα, Κολωνό, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Βόλο, Λάρισα και Γιάννενα, «σφραγίστηκαν» από εργαζόμενους και πανό, που με την ντουντούκα σημείωναν σε όλους τους τόνους: «Εργαζόμενοι, ελάτε μαζί μας, με τη δράση μας να σπάσουμε την τρομοκρατία. Εργαζόμενοι κάτοικοι, ζητάμε τη συμπαράστασή σας, να πάρουν πίσω την απόλυση του συναδέλφου μας. Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου...»

Προκλητική εμφανίστηκε ακόμα μια φορά η εργοδοσία, ομολογώντας πόσο την έχουν θορυβήσει τα εμπόδια που συναντά στα αντεργατικά της σχέδια. Οπως στο κενό έπεσαν οι προσπάθειές της - τις προηγούμενες μέρες - να εκφοβίσει και να εξαγοράσει τον Νίκο Νικολόπουλο, ακόμα και με μαφιόζικες μεθόδους, στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειές της - το Σάββατο - να στήσει προβοκάτσιες (π.χ. σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Αλιμο έβαζε ανθρώπους της να φωτογραφίζουν διαδηλωτές).

Πλατιά ανταπόκριση

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν ιδιαίτερα θετική. Η εικόνα που μετέφεραν συνδικαλιστές και συγκεντρωμένοι για την κατάσταση που επικρατεί πίσω από τις στολισμένες βιτρίνες πυροδοτούσε όχι μόνο την αποδοκιμασία, αλλά και συζητήσεις για το πώς η εργοδοτική επίθεση εντείνεται και σε άλλους χώρους. «Μου έχει τύχει συνάδελφος να δουλεύει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και μετά να λιποθυμάει... Σου λένε να κάτσεις δυο ώρες παραπάνω κι αν πεις όχι αρχίζει ν' ακούγεται η λέξη απόλυση. Οτι "θ' απολυθεί κόσμος εδώ" και "όσοι δεν είναι της εταιρείας θα φύγουν" κτλ... Διαλαλούν σ' όλους τους τόνους στις κοπέλες να μη μείνουν έγκυες...»

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπως και οι ανακοινώσεις ταξικών συνδικάτων και τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ από τις άλλες περιοχές, έφτασε σε εκατοντάδες χέρια. Απολυμένοι από τα ΤΖΑΜΠΟ εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, φτάνοντας σε σημεία των κινητοποιήσεων. Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που συμπληρώθηκαν νέες αιτήσεις εγγραφής στα συνδικάτα του κλάδου.

«Η συμβολική κατάληψη από τα σωματεία ήταν μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ενώ, μεταξύ άλλων καταλήγει: «Μόνο ο ανυπόταχτος αγώνας, η αγωνιστική στάση φέρνει αποτελέσματα. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, σε διαφορετική περίπτωση κλιμακώνουμε τη δράση μας πανελλαδικά ενάντια στις μαφιόζικες και εκβιαστικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία JUMBO».

Σε Λάρισα - Πρέβεζα

Κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζόμενου στο κατάστημα «Κωνσταντακάτος», στη Λάρισα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού. Σύμφωνα με την καταγγελία η διεύθυνση της επιχείρησης απέλυσε τον εργαζόμενο, μόλις επέστρεψε στη δουλειά του ύστερα από αναρρωτική άδεια, με το πρόσχημα ότι «δεν μπορεί να αποδώσει». Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, «το γεγονός αυτό προστίθεται στα εκατοντάδες κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται» με πολιτικές και συνδικαλιστικές πλάτες.

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχώρησαν το περασμένο Σάββατο εργαζόμενοι και στο σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ» στην Πρέβεζα, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των δύο απολυμένων συναδέλφων (μια ακόμα απόλυση έχει ήδη ανακληθεί). Στη συγκέντρωση έξω από το σούπερ - Μάρκετ παραβρέθηκε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ