Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Μόνη λύση η συσπείρωση των εργαζομένων

Οι δικομματικές κόντρες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εντείνουν την αδιαφορία για τα διαχρονικά προβλήματα

Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ). Ενας κόσμος εργαζομένων σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό. Και όμως οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί, οι περίπου 400, άνθρωποι, στις αθλητικές ομοσπονδίες, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και κατ' επέκταση στον αγωνιστικό υψηλό αθλητισμό είναι καθοριστικές. Χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαν να γίνουν καμιάς μορφής αγώνες, σε όλα τα αθλήματα.

Προ ημερών, οι εργαζόμενοι αυτοί, με επικεφαλής το ΔΣ του συνδικαλιστικού τους οργάνου (ΠΣΥΑΣ) βρέθηκαν στους δρόμους, διεκδικώντας απλήρωτους μισθούς μέχρι και 6 μηνών, ανάλογα με την Ομοσπονδία στην οποία εργάζονται. Αυτό βέβαια είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι η μισθοδοσία τους εξαρτάται από το πότε θα επιχορηγηθεί η κάθε Ομοσπονδία από τη ΓΓΑ. Δηλαδή, τις όποιες κομματικές κυρίως κόντρες της εκάστοτε αθλητικής ηγεσίας με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες τις πληρώνουν, κατ' αρχήν το άθλημα, γενικότερα ο αθλητισμός, και βέβαια οι εργαζόμενοι, για τους οποίους κανείς δεν ενδιαφέρεται πώς θα πληρώσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Πλήρης αδιαφορία.

Ο «Ρ» συνάντησε και κουβέντιασε τα προβλήματά τους με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αργύρη Ρηγόπουλο. Στη συζήτηση συμμετείχε και το μέλος του ΔΣ Δημήτρης Κατσιμάρδος, εργαζόμενος στην Ομοσπονδία Χάντμπολ.

-- Εδώ και ένα περίπου μήνα παρακολουθούμε μια αναταραχή των εργαζομένων στις αθλητικές Ομοσπονδίες. Τι ακριβώς συμβαίνει;

-- «Υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των μισθών μας, η οποία ποικίλλει κατά Ομοσπονδία από 3-6 μήνες ανάλογα με τις αποφάσεις που παίρνει το κάθε ΔΣ βάσει των προτεραιοτήτων που βάζει. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, γι' αυτό κατεβήκαμε στους δρόμους. Δεν πάει άλλο».

-- Ποια είναι τα αιτήματα;

-- «Βασικό μας αίτημα είναι, να σταματήσει η μισθοδοσία των εργαζομένων να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση της ΓΓΑ. Πρέπει να υπάρξει απόφαση της αθλητικής ηγεσίας να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι μισθοί των υπαλλήλων».

-- Είστε μέλος της ΓΣΕΕ.Σας συμπαραστάθηκε στον αγώνα σας;

-- «Οχι. Παρ' όλο που τα μισθολογικά μας προβλήματα είναι διαχρονικά, ποτέ δε μας συμπαραστάθηκε. Αντιθέτως, από το ΠΑΜΕ είχαμε ουσιαστική συμπαράσταση, γι' αυτό και τους ευχαριστούμε».

-- Υπάρχουν κάποιες αιτίες που φτάσατε σ' αυτή την κατάσταση;

-- «Κατά τις δικές μας εκτιμήσεις αυτό οφείλεται στη μη σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Για παράδειγμα, δε θα έπρεπε να προηγείται η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων;».

-- Ποια είναι η δική σας πρόταση;

-- «Εμείς λέμε: Το ποσό που αφορά τη μισθοδοσία μας να δεσμεύεται από τη ΓΓΑ αφαιρούμενο από τον προϋπολογισμό της κάθε Ομοσπονδίας».

-- Μήπως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος;

-- «Δε χρειάζεται. Π.χ. έπειτα από τη συνάντηση που είχαμε με την αθλητική ηγεσία βγήκε μια διαταγή προς τις Ομοσπονδίες που τους έλεγε: "Από τις επιχορηγήσεις που δίνονται θα προηγείται πάντα η μισθοδοσία των εργαζομένων", αυτή η απόφαση εμείς θέλουμε να ανανεώνεται κάθε εξάμηνο».

-- Αυτό βέβαια εξαρτάται κυρίως από σας, από τη μαζικότητα και δράση του κινήματός σας...

-- «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή προέχει να πάρουν τις επιχορηγήσεις τους οι Ομοσπονδίες χωρίς περικοπές, γιατί να μην ξεχνάμε ότι σήμερα η ΓΓΑ χρωστάει περίπου το 30-50% των επιχορηγήσεων. Επίσης ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των Ομοσπονδιών για το 2009, για να μπορέσουν οι Ομοσπονδίες να υλοποιήσουν τα αθλητικά τους προγράμματα, γιατί αν δε γίνει αυτό τότε οι εργαζόμενοι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».

-- Δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι πάνω από μισό αιώνα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «παίζουν» με τον αθλητισμό και με τους εργαζόμενους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα...

-- «Και αυτό εξαρτάται από μας και τη συνέπεια του αγώνα μας. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το σωματείο είναι η μόνη εγγύηση για τη λύση των προβλημάτων μας»...

-- Εάν στον ΠΣΥΑΣ συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του αθλητισμού δε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;

-- «Ασφαλώς. Μιλάμε για πολλές χιλιάδες εργαζομένων. Αυτό προϋποθέτει συνδικάτο σε εντελώς διαφορετική βάση, άλλη μορφή οργάνωσης».

-- Νομίζω ότι ο ΠΣΥΑΣ μπορεί να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια...

-- «Σίγουρα κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό παρ' όλες τις δυσκολίες»...

-- Γιατί δεν ξεκινάτε μια διερευνητική συζήτηση;

-- «Υπάρχουν μεγάλα προσωπικά συμφέροντα. Παρ' όλα αυτά θα κάνουμε μια κουβέντα. Πέρα όμως από αυτά, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι σήμερα εξαρτόμαστε από το εκάστοτε ΔΣ της Ομοσπονδίας, το οποίο μπορεί με οποιοδήποτε αιτία να πετάξει τον εργαζόμενο στο δρόμο, παρ' όλο ότι υπάρχουν δύο υπουργικές αποφάσεις, του 1993 και του 1997, οι οποίες λένε ότι για την απόλυση υπαλλήλου χρειάζεται κοινή απόφαση της επιτροπής η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΓΓΑ, έναν της Ομοσπονδίας και έναν των εργαζομένων. Αυτή η επιτροπή δε λειτούργησε ποτέ».

-- Εχουν γίνει απολύσεις χωρίς τη λειτουργία της;

-- «Βεβαίως»!

-- Δεν είναι παράνομες;

-- «Είναι. Και ποιος ενδιαφέρεται; Υπάρχει πλήρης αδράνεια από πλευράς της ΓΓΑ. Και κάτι ακόμα: Η Ομοσπονδία σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με τον εργαζόμενο δεν αντιμετωπίζει κανένα δικαστικό έξοδο, είναι όλα πληρωμένα από το Δημόσιο. Για ρώτησε όμως και τον εργαζόμενο αν αντέχει οικονομικά για ένα δικαστικό αγώνα που μπορεί να κρατήσει και 3 χρόνια;»...

-- Καμιά προστασία λοιπόν από τη ΓΓΑ για τον εργαζόμενο;

-- «Καμιά! Παρ' όλο που το Σύνταγμα λέει ότι "ο αθλητισμός είναι υπό την προστασία και εποπτεία του κράτους και επιχορηγείται από αυτό"»...

-- Ποια είναι η γενική σας άποψη για τον αθλητισμό μια και εργάζεστε στο χώρο;

-- «Είμαστε υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Υπέρ των ερασιτεχνικών σωματείων. Ομως δυστυχώς, σχεδόν όλο το χρήμα πάει στον υψηλό αθλητισμό...».


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ