Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην εγκατάλειψη το «Ακροπόλ»

Συνεχίζεται η περιπέτεια του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ» (Πατησίων), αφού η μελέτη αποκατάστασης που κατατέθηκε προχτές στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ΥΠΠΟ κατέστρεφε το εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Ετσι, η «τύχη» αυτού του σπάνιου αρχιτεκτονικού κοσμήματος (1925), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση, παραμένει αδιευκρίνιστη και η χρηματοδότησή του στον «αέρα»... Η δε κατάστασή του, όπως αποδείχνουν φωτογραφίες, είναι τραγική, κυρίως στο εσωτερικό.

Το «Ακροπόλ» κηρύχτηκε διατηρητέο το 1976, ως «έργο τέχνης» και εναπομείναν δείγμα του μεσοπολέμου, με σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά - μορφολογικά στοιχεία. Το 1997 το αγόρασε το ΥΠΠΟ. Το 1999 ανακοινώθηκε η «αξιοποίησή» του. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Ευάγ. Βενιζέλος, παραλάμβανε «συμβολικώς» το «κλειδί» από τον Γ. Μπατατούδη, τότε ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και της εταιρείας «ΑΕΞΕ», που συμμετείχε στην κοινοπραξία, με την οποία το ΥΠΠΟ υπέγραψε σύμβαση αγοράς του ξενοδοχείου και ανακαίνισής του, προς χρήση του ΥΠΠΟ, με συνολικό τίμημα (αγορά - αποκατάσταση) για το ελληνικό Δημόσιο 4,5 δισ. δραχμές. Μετά από ένα χρόνο το ΥΠΠΟ κατήγγειλε τη σύμβαση, με την αιτιολογία ότι η πωλήτρια εταιρεία παρέβη όρους του συμβολαίου για την αποκατάσταση. Ηδη, όμως, η εταιρεία είχε εισπράξει 1,8 δισ. δρχ. για την αγορά του κτιρίου.

Το 2005, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, είπε ότι «το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» και ότι «το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008». Το 2006, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων υιοθέτησε κτιριολογικό πρόγραμμα με άλλες χρήσεις (εκθέσεις, πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, γραφεία, ξενώνες «υψηλών προσκεκλημένων), χωρίς, όμως, χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Εκτοτε έγινε ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τον οποίο κέρδισε η εταιρεία «Ανάπλαση», που οδήγησε στην τελική μελέτη που κατατέθηκε, χωρίς να προηγηθεί κατάθεση προμελέτης. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι αλλάζει ριζικά το χαρακτηρισμένο εσωτερικό του κτιρίου, άρα «ακυρώνει» το χαρακτηρισμό του (ενοποιώντας δωμάτια, αλλάζοντας εμβαδόν χώρων κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ