Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το... γαϊτανάκι της ντόπας

Τάραξε τα νερά της ελληνικής κολύμβησης η υπόθεση του Γιάννη Δρυμωνάκου

Eurokinissi

Τάραξε τα νερά της ελληνικής κολύμβησης η υπόθεση του Γιάννη Δρυμωνάκου
ΑΡΣΗ ΒΑΡΏΝ: Η ομαδική χρήση αναβολικών από 11 αθλητές της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών τον Απρίλη, προετοιμαζόταν για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αποτέλεσε το πρώτο κρούσμα που τάραξε τα νερά στον ελληνικό αθλητισμό. Το αντιντόπινγκ κοντρόλ που έγινε στον Αγιο Κοσμά στις 7 Μάρτη σε 14 αθλητές/αθλήτριες από ανθρώπους της WADA αποκάλυψε το γεγονός ότι βρέθηκαν θετικοί 5 άνδρες και 6 γυναίκες. Ο Χρήστος Ιακώβου, ομοσπονδιακός προπονητής, υπέβαλε την παραίτησή του. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας μεθυλοτριενολόνη (Μ3) η οποία βρέθηκε σε αμινοξέα κινέζικης προέλευσης που χρησιμοποιούσε η ομάδα. Οι δηλώσεις περί λάθους των Κινέζων για τα συγκεκριμένα αμινοξέα που έστειλαν στην ελληνική παραγγελία, δεν έπεισαν κανέναν. Αλλωστε, λίγες ημέρες αργότερα η Μ3 ξανακάνει την εμφάνισή της σε άλλα αγωνίσματα. Πάντως, το ομαδικό ντοπάρισμα δεν ήταν το μοναδικό για φέτος στην Αρση Βαρών. Λίγο πριν το Πεκίνο ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, μέλος της τετραμελής προολυμπιακής ομάδας που επιλέχθηκε (μετά τα γεγονότα των 11) να πάει στο Πεκίνο, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ. Ντοπαρισμένος με την ίδια ουσία που εντοπίστηκε στα 11 μέλη της εθνικής Αρσης Βαρών, βρέθηκε ο κορυφαίος Ελληνας κολυμβητής Γιάννης Δρυμωνάκος, ύστερα από επανεξέταση δείγματος το οποίο αρχικά είχε βγει αρνητικό. Ετσι ενισχύθηκαν οι φήμες που αρχικά υπήρξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν αφορούσε χρήση μόνο από τους αρσιβαρίστες. Αυτό βέβαια δεν ήταν το μοναδικό αφού η αθλήτρια Μαρία Δεμερτζή συνελήφθη και αυτή ντοπαρισμένη, στο δείγμα που έδωσε κατά τη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος όπου σάρωσε τα μετάλλια. Στο δείγμα της κολυμβήτριας βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά τεστοστερόνης.

ΣΤΙΒΟΣ: Η αναβολική ουσία Μ3 δεν άφησε έξω από το πέπλο της και τον στίβο. Ο πρώτος που άνοιξε το χορό του ντόπινγκ για το στίβο ήταν ο αθλητής Δημήτρης Ρέγκας ο οποίος σε τακτικό έλεγχο που του έγινε ανιχνεύηκε στο δείγμα του η ίδια ουσία. Λίγο πριν τους αγώνες του Πεκίνου ένα ακόμη κρούσμα με τη συγκεκριμένη ουσία κάνει την εμφάνισή της και πρόκειται για αυτό του πρωταθλητή στα 200μ Τάσου Γκούση. Ωστόσο, εκεί που έγινε το πραγματικό... μπαμ ήταν με Φανή Χαλκιά. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, λίγο πριν τη συμμετοχή της στους φετινούς αγώνες του Πεκίνου και ενώ προετοιμάζεται με την ελληνική αποστολή, σε δείγμα που είχε δώσει για αντιντόπινγκ έλεγχοα βρέθηκε η ουσία Μ3. Διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα ενώ οι κατηγορίες βάρυνα και τον προπονητή της Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: Το ντόπινγκ για τη φετινή χρονιά δεν άφησε ήσυχο ούτε το άθλημα της Πυγμαχίας. Ο Τάσος Μπερδέσης, που προετοιμαζόταν να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε καθιερωμένο έλεγχο βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της αναβολικής ουσίας στανοζολόλη.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: Ακολουθώντας τη γενικότερη παγκόσμια εικόνα που διέπει το άθλημα της ποδηλασίας όσον αφορά το θέμα χρήσης αναβολικών και η ελληνική δεν ξέφυγε από τα σκοτεινά μονοπάτια. Ο ποδηλάτης Γιάννης Ταμουρίδης, μέλος και της εθνικής ομάδας που προετοιμαζόταν για το Πεκίνο, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Μπορεί το άθλημα της Κωπηλασίας να πρόσφερε αρκετές διακρίσεις για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ωστόσο λίγο πριν τον Αύγουστο κρούσμα ντόπινγκ έκανε και εδώ την εμφάνισή του. Ο Γιάννης Τσάμης, αν και δεν ήταν μέλος της εθνικής ομάδας που θα ταξίδευε στο Πεκίνο, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση αναβολικών με συνέπεια τον εξάμηνο αποκλεισμό του από την Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org