Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Οι εφοπλιστές συνεχίζουν τις προκλήσεις

Σε νέα πρόκληση προς το λαϊκό αίσθημα προχώρησαν οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας. Την περασμένη Πέμπτη οι εκπρόσωποι 18 ακτοπλοΐκών εταιριών, επιχείρησαν έναν εκβιασμό. Με όπλο τις άδειες σκοπιμότητας που κατέχουν θέλουν να μετατρέψουν τα θύματά τους (επιβάτες και ναυτικούς) σε πολιορκητικό κριό.

Ανακοίνωσαν ότι στις 27 του Οκτώβρη ακινητοποιούν τα πλοία διαμαρτυρόμενοι γιατί δήθεν «διασύρονται». Με απύθμενο θράσος, σαν να μην έστειλαν αυτοί στο βυθό το σαπάκι «Σαμίνα», χαϊδεύουν, δήθεν, τα πληρώματα των πλοίων. Τους ναυτικούς, δηλαδή, που στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην ακτοπλοΐα γεύτηκαν από πρώτο χέρι την ανοιχτή εφοπλιστική τρομοκρατία και τους αισχρούς εκβιασμούς. Υποκριτικότατα αναφέρουν σε πληρωμένη προς τον Τύπο ανακοίνωσή τους ότι θα ακινητοποιήσουν τα πλοία γιατί, δήθεν, βλάπτονται από τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν το ναυάγιο.

Την ίδια ώρα στελέχη τους άφηναν να διαρρεύσει πως αυτό που αξιώνουν με τον ανοιχτό εκβιασμό είναι η μη μείωση του ορίου ηλικίας των πλοίων και η παράταση του καμποτάζ μέχρι το 2004. Ταυτόχρονα, όμως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη βδομάδα, μέσα από συνεδρίαση του ΓΕΑΣ (το όργανο που δίνει τις άδειες σκοπιμότητας) θα εγκριθούν οι άδειες που έχει ζητήσει ο εφοπλιστής Παναγόπουλος, ο οποίος και δεν υπογράφει την ανακοίνωση των άλλων 18 εταιριών. Οι εξελίξεις που πυροδοτούνται με την έξαρση αυτού του ανταγωνισμού αναμένονται ιδιαίτερα άγριες, με μεγάλο θύμα και πάλι το σύνολο του νησιώτικου πληθυσμού της χώρας αλλά και τους ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ