Η κυβέρνηση απορρίπτει το Ενιαίο Ταμείο με δεδομένη την αντιασφαλιστική πολιτική της
Με μια αποπροσανατολιστική πρόταση, σε μια χρονική στιγμή που ο κλάδος βρισκόταν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην ασυδοσία των τραπεζιτών και λίγο πριν το 26ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας,η κυβέρνηση έθεσε θέμα ασφαλιστικού, καταρρίπτοντας τη μέχρι τότε δήθεν συμφωνία της για Ενιαίο Ταμείο.
Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καταλήχτηκε «αιφνιδιαστικά» στις 5 Οκτώβρη και προβλέπει: Την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου. Βασικός της σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των τραπεζιτών με την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ελαφρύνοντάς τους έτσι από το ασφαλιστικό κόστος και ενιαιοποιώντας τους κανόνες στο ασφαλιστικό, ώστε να υπάρχει «ανταγωνιστικό» κόστος μεταξύ των τραπεζών.
Η πρόταση της κυβέρνησης εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο και για τη βιωσιμότητα των ειδικών ταμείων σε Εθνική, Αγροτική, ΕΤΒΑ και Ιονική, τράπεζες που καλύπτουν 26.000 εργαζόμενους, αφού πιθανή διάλυσή τους θα οδηγούσε αναγκαστικά στο ΙΚΑ τους ασφαλισμένους τους, μαζί με τους υπόλοιπους 30.000 τραπεζοϋπαλλήλους που καλύπτονται σήμερα από αυτό.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι το 1992 - με πρόεδρο της ΟΤΟΕ τον Χρ. Πρωτόπαππα - έκαναν δημοψήφισμα και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν τη διεκδίκηση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης χωρίς διακρίσεις σε εργαζόμενους που ασφαλίστηκαν πριν ή μετά τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Παράλληλα, ζητούσαν θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας. Την πρόταση αυτή, βέβαια, έχουν απορρίψει οι τραπεζίτες λόγω υψηλού κόστους.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το μοντέλο της Εμπορικής, όπου οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις και έχουν παράλληλα δικό τους επικουρικό ταμείο. Το σύστημα αυτό κατά βάση χορηγεί μια ικανοποιητική σύνταξη. Το επικουρικό ταμείο όμως έχει εξαντλήσει τα όριά του, καθώς έχουν δημιουργηθεί ελλείμματα, λόγω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να δίνει κάθε χρόνο περίπου 10 δισ . δραχμές για να καλύψει τα ελλείμματα. Μια ανάλογη συνεισφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και για ένα μελλοντικό ενιαίο σχήμα, με όλες τις τράπεζες παραδομένες στους ιδιώτες.
Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα εκτός από μελέτες και διαβουλεύσεις της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει. Σήμερα, βλέποντας ότι δε δόθηκε ακόμα ολοκληρωμένη πρόταση από την κυβέρνηση - κάτι που θα γίνει μετά το συνέδριο - κρατάει στάση αναμονής.
Το θέμα όμως του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων δεν περιορίζεται μόνο στη μορφή που θα έχει. Είναι σίγουρο, όπως επισήμανε άλλωστε και η ΕΣΑΚ Τραπεζών από την πρώτη στιγμή, ότι δε θα βρεθεί λύση αν δεν υπάρξει ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια στη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί λύση υπέρ των εργαζομένων όσο δεν ανατρέπονται οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και όσο δεν επιστρέφονται τα κλεμμένα των ταμείων. Οποιο σύστημα ασφάλισης και να αποφασιστεί για τους τραπεζοϋπάλληλους και με οποιαδήποτε μορφή θα είναι αδύνατον να επιβιώσει όταν παράλληλα συρρικνώνεται η απασχόληση, όταν διευρύνονται οι άτυπες μορφές απασχόλησης και η μερική απασχόληση, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των ασφαλισμένων...