Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
φωτό

Στη μνήμη του ΕΛΑΣίτη αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΛΑΜΑ και προς τιμή των 90 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ σαν δεύτερη δόση στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Χαϊδαρίου.

***

φωτ.

Συμπληρώνονται 22 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του η αδελφή του Μαρία Λάμπρου και ο γιος της Θανάσης προσφέρουν 50 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Στις 19.12.07 έφυγε από τη ζωή ο ανταρτοεπονίτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στην κατοχή και συνεπής στους αγώνες ως πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ στο χωριό του Σερνικάκι Φωκίδας και πάντα ακούραστος στους καθημερινούς αγώνες, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΤΡΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε στο Σερνικάκι Φωκίδας. Ο ίδιος και όλη η οικογένειά του συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Θύμα στην Αθήνα, το Δεκέμβρη '44, η μητέρα του ΚΑΤΙΝΑ ΛΥΤΡΑ. Ο πατέρας του ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ και ο αδελφός του ΝΙΚΟΣ ΛΥΤΡΑΣ, μαχητές του ΔΣΕ, σκοτώθηκαν πολεμώντας για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΤΡΑΣ συνέχισε μαζί με τ' αδέρφια του τους αγώνες για ειρήνη και δημοκρατία, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μεταξουργείου, 100 ευρώ, σαν δεύτερη δόση.

Η αδελφή του Βαγγελιώ Λύτρα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ
***

Στη μνήμη των συντρόφων μου ΒΑΣΙΛΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ, χημικού, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΟΥΠΙΝΑ, δάσκαλου και ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΤΣΑΝΟΥ, χειρουργού, που στάθηκαν αρωγοί στα δύσκολα χρόνια της ζωής μου, στα χρόνια της κατοχής και των διώξεων και μπόρεσα και επέζησα. Επίσης, στη μνήμη της αδελφής μου ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑΣ ΚΟΥΓΙΑΓΚΑ-ΤΟΓΙΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω για την επιτυχία του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών.

***

φωτ.

Στις 27.11.2008 έφυγε από τη ζωή η αδελφή, μάνα του μαχητή της 132 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, νοσοκόμα ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ, πατρώνυμο Πατσιόρα.

Η Αποστολιά γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Παλιούρι Εβρου, από αγροτική οικογένεια που ήταν δοσμένη όλη στο κίνημα. Στην κατοχή, ο πατέρας της με το ψευδώνυμο Λωτ ήταν ινστρούκτορας στην περιοχή Διδυμότειχου οργανώνοντας το λαό κατά των Γερμανών κατακτητών. Τα δυο της αδέλφια ήταν ΕΠΟΝίτες και η ίδια αετόπουλο.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγημένοι από το μεταπελευθερωτικό μοναρχοφασιστικό κράτος, ο πατέρας της φεύγει στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και μετά κατατάσσεται στο ΔΣΕ όπου κατατάχτηκαν και τα δυο της αδέλφια, το 1946. Ο ένας σκοτώθηκε στο Ιλιμπουντούτς Σερρών και ο άλλος έμεινε ανάπηρος. Η Αποστολιά, 17 χρονών, αφήνει τη μάνα της και τη γιαγιά της, και κατατάσσεται στο ΔΣΕ, το 1948 μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού της. Παίρνει μέρος ως μαχήτρια - στάλθηκε και στη σχολή νοσοκόμων και φροντίζει τους συμμαχητές και συμμαχήτριές της τραυματίες - σε όλες τις μάχες της 132 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Το 1949, που οι Αμερικάνοι δοκίμαζαν τις βόμβες ναπάλμ, γίνεται μέλος του ηρωικού ΚΚΕ. Ενώ με τη λήξη του Εμφυλίου βρίσκεται πολιτικός πρόσφυγας στη ΛΔ Βουλγαρίας. Το 1950 παντρεύεται τον Απόστολο Μπαχτσεβάνη. Τελικά, το 1952, εγκαθίστανται στη Βουδαπέστη όπου γεννιούνται τα τρία παιδιά τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
Επαναπατρίστηκαν το 1989 με τον σύζυγό της και ζούσαν στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μια καλή σύζυγος, μητέρα και γιαγιά. Θα τη θυμούμαστε σε όλη μας τη ζωή. Ωρα σου καλή Αποστολιά.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της προσφέρει 150 ευρώ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών από τη Ν. Ζίχνη Σερρών που «έπεσαν» στις μάχες ως ΕΛΑΣίτες είτε ως μαχητές του ΔΣΕ, πολεμώντας για μια δίκαιη κοινωνία και ειρηνική χωρίς ξένους αφέντες, προσφέρω για το 18ο Συνέδριο, μέσω ΚΟ Ντεπό Θεσ/κης, 50 ευρώ, ως δεύτερη δόση.

Μιχάλης Κωσταντζίκης

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΤΣΕΛΙΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, η οικογένεια Καταρόπουλου Τάσου, προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος 40 ευρώ, μέσω ΚΟ Καλαμαριάς.

***

Στη μνήμη των στελεχών του Κόμματός μας: ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ, ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΗΤΣΕΑ, προσφέρω για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Μοσχάτου.

Νίκος

***

φωτ.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΚΑ, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση, μέσω της ΚΟ Ακαδ. Πλάτωνα Βοτανικού, η γυναίκα του Σοφία Δούκα 50 ευρώ και ο γαμπρός του Λεωνίδας Σούμπασης 100 ευρώ.

***

φωτ.

Γιώργος Τιρτιράκης
Γιώργος Τιρτιράκης
Στη μνήμη του αξέχαστου και ανεκτίμητου συντρόφου και φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΙΡΤΙΡΑΚΗ για τα 90χρονα του ΚΚΕ και του «Ριζοσπάστη», προσφέρω στην οικονομική εξόρμηση του Κόμματος, 50 ευρώ.

Γ. Μωραΐτης

***

Στις 6 Φλεβάρη του 2002 έφυγε από κοντά μας για πάντα ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΡΥΩΝΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Τα αδέλφια του διώχτηκαν και φυλακίστηκαν. Ο Ηλίας σκοτώθηκε το 1948. Ο Κωνσταντίνος ξυλοκοπήθηκε άγρια και ο Βασίλης εξορίστηκε. Τόσο αυτοί, όσο και οι αδελφές τους Μαρία Γιατρά, Καλλιρρόη Σκλάβανα και Σταυρούλα Σοφρωνά έχουν φύγει από τη ζωή.

Στη μνήμη τους προσφέρω στην ΚΟ Καλαμάτας 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, για το Αρχείο του Κόμματος.

Αγγελική Βρυώνη


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΤΡΑΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΥΤΡΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ - ΠΑΤΣΙΟΡΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΠΑΧΤΣΕΒΑΝΗ - ΠΑΤΣΙΟΡΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ