Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο «φουλ» οι μηχανές

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Α. Αντωνόπουλος, μεταφέρει την εμπειρία από την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης στην Πάτρα, αλλά και για τον ερχομό των εργαζομένων στην Αθήνα στις 21 του Οκτώβρη

Ο Α. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας
Ο Α. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας
Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Πάτρας στην 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Για τα συμπεράσματα αυτής της κινητοποίησης, την εμπειρία και τα επόμενα βήματα μάς μιλάει ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

-Ποιο ήταν το μήνυμα της απεργίας της Τρίτης;

- Η απεργία στις 10 του Οκτώβρη αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία του εργατικού κινήματος της πόλης μας. Οι χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι έδωσαν ενωτική και υπερήφανη απάντηση ότι δεν παραδίδουν κατακτήσεις και δικαιώματα.

Η καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στέλνει βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, αλλά και στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου, ότι καταδικάζονται και απορρίπτονται τα αντεργατικά μέτρα, ότι πρέπει τώρα να σταματήσει, εδώ, ο «κοινωνικός διάλογος».

- Η Πάτρα ξεχώρισε για τη συμμετοχή και τη μαχητικότητα στην απεργία και στη συγκέντρωση. Πώς εξηγείται αυτό το αποτέλεσμα;

- Η εντυπωσιακή επιτυχία της απεργίας και η μαχητική συγκέντρωση και διαδήλωση των απεργών, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης και καλά σχεδιασμένης παρέμβασης των ταξικών συνδικάτων και των συνδικαλιστών όλο το προηγούμενο διάστημα, που κορυφώθηκε με την απεργία στην τεχνική εταιρεία ΑΤΕΝΕ, στις στάσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Κρητικού και τις καθαρίστριες στο Νοσοκομείο του Ρίο και της μεγάλης καμπάνιας ενημέρωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και στις γειτονιές της Πάτρας.

Η προετοιμασία της απεργίας κορυφώθηκε με το γενικό συναγερμό της Συντονιστικής Επιτροπής για την περιφρούρηση της απεργίας. Από τα ξημερώματα οι απεργιακές ομάδες με «αλυσίδες» που έστησαν σε δεκάδες χώρους, ιδιαίτερα στις μεγάλες μονάδες, προστάτευσαν τους απεργούς εργάτες από την τρομοκρατία τους εκβιασμούς και την καταπίεση της εργοδοσίας και των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.

Από όλη αυτή τη μεγάλη σύγκρουση, με την εργοδοσία και το κράτος, από όλη την προετοιμασία απουσίαζε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου, γιατί ήθελε την απεργία - «ντουφεκιά» που θα ξεφούσκωνε τη συσσωρευμένη αγανάκτηση, θα καναλιζάριζε τις διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις, θα ευνούχιζε τις αγωνιστικές διαθέσεις.

- Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

- Με νωπή την επιτυχία της απεργίας και με δεδομένη την αγωνιστική διάθεση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και την κατεύθυνση των συμβιβασμένων ηγεσιών να αποκλιμακώσουν την πάλη μας, απλώνουμε συναδελφικά το χέρι σε κάθε σωματείο, σε κάθε έντιμο συνδικαλιστή και τον καλούμε αποφασιστικά να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα.

Αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία της προετοιμασίας της απεργίας, προετοιμαζόμαστε με φουλ τις μηχανές, για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα. Το Σάββατο 21 του Οκτώβρη καλούμε τους εργαζόμενος της Πάτρας στο αγωνιστικό ραντεβού. Τους καλούμε να το μετατρέψουν σε νέο αγωνιστικό σταθμό στο δρόμο της μεγάλης εργατικής αντεπίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ