Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φυσικής, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για την «αξιολόγηση» που εκβιαστικά επιβάλλει η κυβέρνηση. Οπως σημείωσαν οι μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που έστειλε στα Τμήματα, σταματά τη διαδικασία εισαγωγής νέων υποψηφίων διδακτόρων μέχρι να συμμορφωθούν όλα τα Τμήματα με τις διατάξεις του νόμου. Επιπλέον, αυτό επεκτείνεται και στους ήδη εγγεγραμμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ελλείψεων σε υποδομές, που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση των τμημάτων, αλλά και της συνεχόμενης μείωσης των υποτροφιών, τη στιγμή, μάλιστα, που ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων αυξάνεται ραγδαία.
Ο σύλλογος καταγγέλλει τον εκβιασμό, προκειμένου να εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια και η πολιτική που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει συστηματικά τον τομέα της έρευνας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, ακόμα, μέλη της Ενωσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υπ. Διδακτόρων ΑΠΘ και Παν. Μακεδονίας, του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Γεωλογικού, Φιλολογικού και Ψυχολογικού, απαιτώντας «να συνεχιστεί η εισαγωγή υποψηφίων διδακτόρων με το παλιό καθεστώς και άμεσα».
Σε συνάντησή τους με τον πρύτανη, κάλεσαν τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να πάρει θέση απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις. Ο πρύτανης του ΑΠΘ επέμεινε στη λογική της «σύννομης» λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ενώ σημείωσε ότι τα θέματα έχουν τεθεί στον υπουργό Παιδείας, τον οποίο και θα περιμένει να αποφασίσει, προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.