Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κοροϊδία και καταστολή από την κυβέρνηση

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Πειραιά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, όταν διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Υγείας

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Πειραιά, ενώ κατευθύνονται στο υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του Πειραιά, ενώ κατευθύνονται στο υπουργείο Υγείας
Τις δυνάμεις των ΜΑΤ βρήκαν παραταγμένες στην είσοδο του υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Μεταξά και Γενικό Κρατικό Νίκαιας), που πραγματοποίησαν χτες πορεία διαμαρτυρίας, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό, ο οποίος όμως απουσίαζε. Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου έθεσε σαν όρο να περάσει στο γραφείο του μόνο τριμελής αντιπροσωπεία. Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, απαιτώντας στην αντιπροσωπεία να μετέχουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τριών νοσοκομείων. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να περάσουν και η συμπλοκή σταμάτησε μόνο, όταν ο υφυπουργός δέχτηκε τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Η συνάντηση, όμως, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, εξελίχτηκε σε κοροϊδία και εμπαιγμό, καθώς ο υπουργός τους είπε ότι κακώς παραπονιούνται και πως τα νοσοκομεία δεν έχουν ελλείψεις, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 9.800 προσλήψεις και δρομολογούνται άλλες 1.800, μέσω ΑΣΕΠ. Κι όλα αυτά, όταν τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο καθώς απουσιάζει το 1/3 του προσωπικού που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία τους. Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκε ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Αμεσες λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής νοσηλεία για τα άρρωστα παιδιά και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για το προσωπικό, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», οι οποίοι πραγματοποίησαν χτες στις 8 π.μ - 11 π.μ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου.

«Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους (παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, τεχνική υπηρεσία κ.ά.) φτάνουν το 30% - 35%, ενώ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στους νοσηλευτές - κενές είναι 185 οργανικές θέσεις. Για τη φροντίδα 30 παιδιών είναι υπεύθυνη μια νοσηλεύτρια. Οι νοσηλευτές δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης, αφού εκτός των άλλων δεν παίρνουν τα ρεπό τους και δουλεύουν περισσότερες νυχτερινές βάρδιες απ' όσες μπορούν να αντέξουν», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 αποχώρησαν 64 άτομα και προσλήφθηκαν μόλις 20 - 25. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών, ενώ η ΜΕΘ Παίδων έχει 8 κλίνες, αλλά λειτουργούν μόλις οι 6 λόγω έλλειψης προσωπικού, αν και οι ανάγκες της χώρας σε κλίνες για νεογνά και παιδιά είναι τεράστιες. Το νοσοκομείο εφημερεύει μέρα παρά μέρα και σε κάθε εφημερία εξετάζονται 500 - 700 παιδιά, ενώ μετά από τις εφημερίες αναπτύσσονται 10 - 15 ράντζα.

Σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση ήρθε να προστεθεί η έλλειψη αναλώσιμων υλικών. «Τελείωσαν οι γάζες, οι σύριγγες, οι μάσκες οξυγόνου, οι ουροσυλλέκτες και πολλά άλλα είδη καθημερινής χρήσης απολύτως αναγκαία για τη φροντίδα των νοσηλευόμενων παιδιών. Και όσα υλικά έρχονται, έρχονται με το σταγονόμετρο», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι.

Υποκριτική αντιπαράθεση

Το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, για να διαπιστώσει δημαγωγικά την απαξίωση της Εθνικού Συστήματος Υγείας απ' την κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί τα χνάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλυπτικό γι' αυτό είναι η επανάληψη της υπόσχεσης του Γ. Παπανδρέου για προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών κατ' έτος σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Πρόκειται για μια υπόσχεση που δεν απέχει απ' την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες κατ' ανώτερο αριθμό έκαναν 2.600 συνολικά προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα - καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια πρακτική - σήμερα να λείπουν πάνω από 25.000 άτομα και για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα νοσοκομεία να χρειάζονται άμεσα 18.000 προσλήψεις όπως παραδέχτηκε πριν 15 μέρες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην απάντησή του στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υγείας κινήθηκε σε συναινετικό πνεύμα, μιλώντας για «κοινή προσπάθεια» στην «εθνική υπόθεση της υγείας», όπου «δε χωρούν μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ