Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΒΣΑ
Συνεπής αγωνιστική διαδρομή

Στις 15 του Δεκέμβρη η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων της Ομοσπονδίας

Οι δεκάδες μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες, διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, προτάσεις, που συνιστούν τον πλούσιο απολογισμό δράσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) για τα περίπου τρία προηγούμενα χρόνια, αναδείχτηκαν την περασμένη Τετάρτη στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης, αντιπροσώπων και άλλων οργάνων θα διεξαχθούν στα γραφεία της ΟΒΣΑ στις 15 του Δεκέμβρη.

Στην εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης διατυπώθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και δόθηκε η κατεύθυνση να συζητηθεί στα ΔΣ των σωματείων και να συμπληρωθεί με τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε κλάδου. «Επιδιώκουμε τη δημιουργία κινήματος που θα γίνει πονοκέφαλος στην κυβέρνηση και στο μεγάλο κεφάλαιο. Θα βοηθάει στη διαμόρφωση αγωνιστικής συνείδησης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, Π. Γαλανόπουλος. Στη ΓΣ ήταν μεγάλη η συμμετοχή, ενώ από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων εκφράστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης και των συνεπειών της στους αυτοαπασχολύμενους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες.

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση των επαγγελματοβιοτεχνών της Αθήνας, η εισήγηση επισήμανε ότι υπάρχουν μαγαζιά που παραμένουν ανοιχτά λόγω μη άλλης επιλογής και ότι τα πολυκαταστήματα πιέζουν ασφυκτικά, ενώ τονίστηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του εισοδήματος. Επισημάνθηκε ότι «στο όνομα της Ανταγωνιστικότητας ψήφισαν νόμους και διατάγματα που ενισχύουν οικονομικά το μεγάλο κεφάλαιο κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή ενίσχυσαν την κερδοφορία και την ασυδοσία του, για να κάνει ό,τι θέλει».

Σχετικά με την κρίση, σημειώθηκε ότι είναι «ένα αντικειμενικό γεγονός το οποίο επιταχύνεται από την πολιτική των κυβερνήσεων, με την οποία συσσωρεύονται τεράστια υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και μεγάλη φτώχεια στα λαϊκά στρώματα». Για τον απολογισμό δράσης ο συνδικαλιστής τόνισε: «Συνεχίσαμε την αγωνιστική γραμμή που εδώ και χρόνια έχει κατακτήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της Ελλάδας. Η δράση μας ήταν πλούσια και αγωνιστική, στόχευε στο μεγάλο κεφάλαιο, σε συνεργασία με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ», και πρόσθεσε: «Συμβάλλαμε να ιδρυθούν ή να επαναδραστηριοποιηθούν αρκετά Σωματεία, εγγράψαμε στην Ομοσπονδία 6 καινούρια Σωματεία».

Αναφερόμενος στη ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε: «Το ότι η πλειοψηφία, ουσιαστικά συμφωνεί με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική αποδεικνύεται από τη συμμετοχή της στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους και από τις συμμαχίες που επιδιώκει. Συνεργάζεται με το ΣΕΒ αλλά και την πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, που εκπροσωπεί τους μεγαλεμπόρους, που είναι κοινωνικοί μας αντίπαλοι».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Π. Τάτσης, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι τα «προβλήματα έχουν στρατοπεδεύσει» και έρχονται από δεκαετίες πίσω, σε πείσμα των «κοινωνικών διαλόγων» και εκείνων που υποστήριζαν ότι η φωνή των επαγγελματοβιοτεχνών ακούγεται επειδή είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας. «Ας βγουν συμπεράσματα και ας γιγαντώσουμε το κίνημα, γιατί τίποτα άλλο δεν ακούν πέρα από την αγωνιστική παρέμβαση» τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η κρίση οφείλεται στη λειτουργία του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαιρετίζοντας τη ΓΣ ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ, τόνισε ότι «η ΟΒΣΑ με τη συνολική δράση της, κι όχι μόνο με τις συγκεντρώσεις της, αμφισβητεί την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά δίνει και μια άλλη «νότα» για το πώς πρέπει να λειτουργεί το συνδικαλιστικό κίνημα». Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι σήμερα το κυρίαρχο δεν είναι να παλέψουμε για το πόσα θα χάσουμε - γιατί είναι δεδομένη η πολιτική της ΕΕ που λέει ότι θα χάσουμε - αλλά να διεκδικηθούν λύσεις και νέες κατακτήσεις.

Υπερθεματίζοντας για το πανό της ΓΣ, στο οποίο αναγραφόταν «Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο που τη δημιούργησε», ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θ. Κούτρας τόνισε στο χαιρετισμό του ότι αυτός ο στόχος πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. «Πάνε να φορτώσουν την κρίση στον εργαζόμενο, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες. Χρειάζεται ενιαίος, συντονισμένος, κοινός αγώνας. Επιβάλλεται». Και κατέληξε - καταχειροκροτούμενος - λέγοντας ότι οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ είναι συγκεκριμένες, «αλλά δε θα περάσουν εύκολα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ