Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Ηρθε η «λυπητερή» στα ροδάκινα

Μειωμένες τιμές κατά 60% σε σύγκριση με πέρσι, αρχίζουν να εισπράττουν οι ροδακινοπαραγωγοί για την παραγωγή που πούλησαν το καλοκαίρι

Με τη «θηλιά στο λαιμό» βρίσκονται φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί του Νομού Ημαθίας και Πέλλας. Οι τιμές των ροδακίνων βρίσκονται 60% κάτω από τα περσινά επίπεδα και οι περισσότεροι αγρότες αναγκάστηκαν να ξεπουλήσουν τη σοδειά τους χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Η απόγνωσή τους όμως μεγαλώνει καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν δει δραχμή για τα προϊόντα που παρέδωσαν.

Μόλις χτες ορισμένες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο Νομό Πέλλας, άρχισαν να πληρώνουν για τα επιτραπέζια ροδάκινα. Οι τιμές όμως που εισπράττουν οι παραγωγοί δεν ξεπερνούν τις 45 δρχ. το κιλό, όταν η Διεύθυνση Γεωργίας υπολογίζει το κόστος παραγωγής στις 53 δρχ. Επίσης, απλήρωτοι παραμένουν οι παραγωγοί που παρέδωσαν συμπύρηνο ροδάκινο στις βιομηχανίες. Μόνο υπόσχεση για καταβολή του 40% της αξίας των προϊόντων τους έχουν λάβει, τη στιγμή που οι βιομηχανίες έχουν ήδη λάβει εξοφλητήριο. Οσον αφορά την τιμή του συμπύρηνου, ενώ η τιμή ασφαλείας είναι 92,60 δρχ. το κιλό. οι περισσότεροι παραγωγοί εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν τη σοδειά τους μέχρι 70 δρχ. το κιλό.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ με σχετικές πρωτοβουλίες του μέσα και έξω από τη Βουλή απαίτησε από την κυβέρνηση την έκτακτη ενίσχυση για φέτος του εισοδήματος των παραγωγών ροδακίνου ώστε αυτοί να μη χρεοκοπήσουν με τις τιμές που προβλέπεται να εισπράξουν. Ταυτόχρονα, απαίτησε την έγκαιρη πληρωμή των παραγωγών καθώς και την εξεύρεση αγορών με ευθύνη της κυβέρνησης.

Στην ίδια μοίρα με τους ροδακινοπαραγωγούς βρίσκονται και άλλοι δεντροκαλλιεργητές, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές δημητριακών που δεν έχουν πληρωθεί και δεν τους έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις που δικαιούνται. Απελπιστική είναι και η κατάσταση των κτηνοτρόφων του νομού που ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις τους.

Ανάλγητη είναι η κυβερνητική στάση και απέναντι στους δεντροκαλλιεργητές που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουλη. Ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των ζημιών που πραγματικά υπέστησαν οι παραγωγοί. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού υποβάθμισαν την καταστροφή τόσο κατά ποσοστό ζημίας όσο και κατά την απόδοση δέντρου. Επιπλέον, μειώνουν ακόμη περισσότερο τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες, σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που θα είχαν εισπράξει οι παραγωγοί αν είχαν παραδώσει τη σοδειά τους στην απόσυρση. Μετά από σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ημαθίας ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να αυξήσει τα ποσοστά της εκτίμησης των ζημιών από χαλάζι. Συγκεκριμένα, πρότειναν η αύξηση αυτή να είναι κατά 35% για τα επιτραπέζια και κατά 15-20% για τα συμπύρηνα ροδάκινα.

  • Στο μεταξύ σε επίσχεση εργασίας μετά τις γιορτές θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Γιαννιτσών. Διεκδικούν τα δεδουλευμένα 5 μηνών, ενώ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα πληρώθηκαν μόνο το Δώρο τους. Οι εργαζόμενοι της Ενωσης πραγματοποιούσαν καθημερινές 2ωρες στάσεις εργασίας μέχρι τις 18 του Δεκέμβρη, με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή από την Ενωση των μισθών τους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ