Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μάχη ενάντια σε απολύσεις και τρομοκρατία

Καθημερινή αναμέτρηση στους τόπους δουλειάς, με τις ταξικές δυνάμεις να πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα

Με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οξύνεται η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, με αφορμή και την οικονομική κρίση. Χτες, αντιπροσωπεία του ταξικού Εργατικού Κέντρου Λευκάδας (ΕΚΛ) ήρθε αντιμέτωπη με τις προσπάθειες της συνδικαλίστριας του ΣΥΝ και γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργυρώς Νικολοπούλου, που είναι ταυτόχρονα διευθύντρια της επιχείρησης «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ», να εμποδίσει την κινητοποίηση των εργαζομένων, καθώς στο εργοστάσιο της Λευκάδας η εργοδοσία ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο.

Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, η συνδικαλίστρια υιοθέτησε επιχείρημα «συναδέλφου» της για «αφόρητες συνθήκες εργασίας σε περίπτωση που η εργοδοσία υποχρεωθεί να μην κλείσει το εργοστάσιο». Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, όταν οι αντιπρόσωποι του ΕΚΛ αντέδρασαν, εκείνη τους ζήτησε να φύγουν, με τη βοήθεια τραμπούκου της εργοδοσίας. Αργά χτες το βράδυ έγινε κοινή συνάντηση του ΕΚΛ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για να καθοριστούν τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ».

Σε κλείσιμο του δρόμου Αντιρρίου- Ιωαννίνων, στο Αγρίνιο, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑ ΚΑΤΣΙΚΗΣ ΑΕ», προχωρούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Αντιδρούν στο κλείσιμο του εργοστασίου και παλεύουν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών που τους χρωστά η εργοδοσία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση μετρούν σημαντικά βήματα στην οργάνωση του αγώνα τους.

Με την έμπρακτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, έχουν ήδη συγκροτήσει προσωρινή Επιτροπή Αγώνα και δρομολογούν την ανασυγκρότηση του απενεργοποιημένου επιχειρησιακού σωματείου. Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους έχουν εκφράσει τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιματισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μετάλλου, Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, η ΝΑΣ, η ΔΑΣ, κ.ά.

Την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις απολύσεις αναδεικνύει και το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, καλώντας όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Πάτρας σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 10 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Παράλληλα, καλεί σε συντονισμό της δράσης για την επαναπρόσληψη του Κυριάκου Ζαρουτιάδη, αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο οποίος απολύθηκε από το εργοστάσιο «Μανιατόπουλος» τον Ιούνη του 2005 για λόγους που αφορούσαν στη συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Μέχρι σήμερα αποφάσεις αλληλεγγύης με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή, με δικές τους ανακοινώσεις, έχουν πάρει 14 σωματεία και ομοσπονδίες.

Την ίδια στιγμή, αποτέλεσμα είχε η αγωνιστική πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κοπτικών εργαλείων «DIMAS ELECTROLUX», στη Βοιωτία. Αντιδρώντας άμεσα και προειδοποιώντας για οργάνωση κινητοποιήσεων την εργοδοσία, κατόρθωσαν την ανάκληση απόλυσης που είχε ανακοινωθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2011-08-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απολύσεις(2011-08-03 00:00:00.0)
Απόλυση συνδικαλιστή στη «Solar Cell»(2011-03-03 00:00:00.0)
Απολύσεις και τρομοκρατία(2009-05-08 00:00:00.0)
Απέλυσε τον εργάτη που αποκάλυψε το έγκλημα(2008-09-18 00:00:00.0)
Ανάκληση απόλυσης(2001-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ