Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ
Μονόδρομος το μέτωπο αντίστασης

Τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μαχητικό «τόνο» στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα και με τη μεγάλη συμμετοχή των νέων

Μαζικότητα και δυναμικότητα χαρακτήρισε απο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Μαζικότητα και δυναμικότητα χαρακτήρισε απο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
«Τα δικαιώματά μας κερδήθηκαν με αίμα. Δεν τα παραχωρούμε σε κανέναν», «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία με αγώνες θα ανατρέψουμε την ολιγαρχία».

Με τα συνθήματα αυτά να κυριαρχούν στον αέρα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικροβιοτέχνες, άντρες και γυναίκες, νέοι, κατέκλυσαν χτες την πλατεία Κάνιγγος που ήταν ο τόπος προσυγκέντρωσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι από το μέταλλο, την κλωστοϋφαντουργία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και με πανό και σημαίες έδιναν τη δική τους απάντηση σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τη σταθερή απασχόληση, το 35ωρο - 7ωρο - 5θήμερο, την κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, έστελναν μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τις μάχες τους και να υπερασπίζονται τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες με συνοδοιπόρους τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ενωση Λογιστών, είναι μόνο μερικά από τα σωματεία που έδωσαν το «παρών» στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ, Κώστα Παρασκευά και βουλευτές του Κόμματος, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Σπ. Κουτσουβέλη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τον Τ. Μαστρογιαννόπουλο.

Εντονη ήταν η παρουσία των νέων στα ταξικά σωματεία
Εντονη ήταν η παρουσία των νέων στα ταξικά σωματεία
Την κεντρική ομιλία της προσυγκέντρωσης έκανε ο Πολύβιος Τσίρκας μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που τόνισε: «Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα μικρομεσαία κοινωνικά - λαϊκά στρώματα σε κοινό μέτωπο δράσης, γιατί όλοι πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Πολύβιος Τσίρκας και συμπλήρωσε: «Η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα που συνεχώς συρρικνώνονται, είναι θέματα που αφορούν όλους μας».

Παράλληλα, ο Π. Τσίρκας σημείωσε πως: «Επιβάλλεται επόμενα η συσπείρωση και ενότητα σε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο δράσης και αντίστασης στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μόνο έτσι όλοι μαζί θα αποκρούσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και θα ανοίξουμε το δρόμο για διεύρυνση των κατακτήσεων και αλλαγή των συσχετισμών δύναμης υπέρ των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων».

Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, δίνοντας το «παρών» στις 21 Οκτώβρη, στο πανεργατικό, πανελλαδικό, παλλαϊκό, συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως. «Στόχος μας είναι, κατέληξε, το συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη να αποτελέσει πανεργατικό, παλλαϊκό σεισμό στην Αθήνα και να δώσει το μήνυμα στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και στην ολιγαρχία, πως εργαζόμενοι και λαός είναι εδώ, οργανώνονται, αντιστέκονται, αντεπιτίθενται, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για να σταματήσει ο κοινωνικός διάλογος της απάτης».

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Αρεως. Εμποροϋπάλληλοι, κλωστοϋφαντουργοί, λιθογράφοι, ηλεκτροτεχνίτες, υπάλληλοι Δήμων, εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής», του ΟΤΕ, Οικοδόμοι, Ιδιωτικοί υπάλληλοι, του ΟΑΕΔ, νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες με καροτσάκια, άλλοι με τα πανό στα χέρια, διαβάζοντας μια προκήρυξη, συζητώντας, πήραν θέσεις και ξεκίνησαν.

Ακούγεται το σύνθημα: «Αγώνες ταξικοί, κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή».

Δεκάδες σωματεία, επιτροπές νέων, συντονιστικά, στο «δρόμο του αγώνα» οργανωμένα, περιφρούρηση με κίτρινα βραχιόνια, με τα δικά τους πανό, τα συνθήματα, συγκλίνοντας στην ανάγκη για αγώνα, στην πλήρη απασχόληση, στο 35ωρο-5ήμερο-7ωρο. Διακρίναμε τον σύλλογο εμποροϋπαλλήλων, ομοσπονδία κλωστοϋφαντουργών, εργάτες μετάλλου, συντονιστικό ΟΤΑ, φοιτητές Παντείου, συνδικάτο Οικοδόμων, Λογιστές.

Οσο πλησιάζουν το πεδίο του Αρεως και τις «αφ' υψηλού» ηγεσίες τόσο τα συνθήματα δυναμώνουν και οι φωνές υψώνονται «ο διάλογος είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» και οι φωνές σμίγουν με τις φωνές όλων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ