Η Αρχαία Ολυμπία τον περασμένο Μάρτη |
Το ΥΠΠΟ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση και για «επικοινωνιακούς» λόγους, κυρίως λόγω της επιλογής της Ολυμπίας, που «επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά έχει πλήρως αποκατασταθεί, προσφέροντας, έτσι, ένα επιτυχημένο παράδειγμα καλής πρακτικής επί του ζητήματος»!
Φυσικά, η πραγματικότητα στην Ολυμπία είναι διαφορετική, γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, στην εναρκτήρια ομιλία του, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν κλείσει ακόμα όλες οι πληγές». Εκτίμησε ότι τα μνημεία σήμερα «κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ», τόσο από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την «οικιστική πίεση», όσο και από την «επιθυμία για ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη». Βέβαια, η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο υπουργός ευνοεί, με κάθε τρόπο, την καπιταλιστική ανάπτυξη που απειλεί πολιτισμό και περιβάλλον. Θεώρησε ότι ...«πετύχαμε» στο έργο της αποκατάστασης της Αρχαίας Ολυμπίας και ευχαρίστησε «την τοπική κοινωνία, τις τοπικές αρχές, το Δασαρχείο, τους εθελοντές, τους ανθρώπους του ΥΠΠΟ και φυσικά τους δωρητές χωρίς τη συνδρομή των οποίων δε θα είχαμε πετύχει το στόχο μας σήμερα»! Ουσιαστικά, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό κράτος «αδυνατεί» να αποκαταστήσει ακόμη και την Αρχαία Ολυμπία χωρίς τις εταιρείες!
Κατά τ' άλλα χτες εγκαινιάστηκε η ψηφιακή έκθεση της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, στο παλιό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει φορητές συσκευές που δίνονται στους επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου και παρέχουν τη δυνατότητα χειροκίνητης ή αυτοματοποιημένης ξενάγησης, με οπτικοακουστική πληροφόρηση. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν ειδική πληροφόρηση για τις χρονικές και κοινωνικές συνθήκες που αφορούν στην περίοδο και το θέμα των εκθεμάτων των συγκεκριμένων αιθουσών.