Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας

Από τις διαδηλώσεις στη Ρώμη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στη Ρώμη
Οι διαμαρτυρίες των μαθητών, φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στην εκπαίδευση, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη την Ιταλία, όπου, στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας, πραγματοποιήθηκαν πορείες, καταλήψεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλες πρωτοβουλίες, όπως διεξαγωγή μαθημάτων στην ύπαιθρο κλπ., με αποκορύφωμα τη γενική απεργία στο χώρο της Παιδείας την περασμένη Πέμπτη και τη μεγαλειώδη πορεία στους δρόμους της Ρώμης.

Η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας προκλήθηκε από την προωθούμενη, από την υπουργό Παιδείας της γειτονικής χώρας, Μαριαστέλα Τζέλμινι, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που προβλέπει δραστικές μειώσεις στα κονδύλια για την Παιδεία, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ συνεχίζονταν ουσιαστικά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας οι διαμαρτυρίες, η παραπάνω μεταρρύθμιση εγκρίθηκε οριστικά, την περασμένη Τετάρτη, από τη Γερουσία. Ωστόσο, μαθητές, φοιτητές και καθηγητές δε σκοπεύουν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να αποσυρθεί ο νέος νόμος, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει μείωση 87.000 εκπαιδευτικών στα επόμενα τρία χρόνια, την καθιέρωση μοναδικού δασκάλου για παιδιά 6-11 χρόνων, κλείσιμο σχολείων σε απομακρυσμένες περιοχές, αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, καθώς και μείωση των διδακτικών ωρών από 40 τη βδομάδα σε 24. Ακόμα, σύμφωνα με το νέο νόμο, ένας φοιτητής θα είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει ένα έτος λόγω της διαγωγής του (!) Με άλλα λόγια, η διοργάνωση μιας απεργίας, μία κατάληψη ή οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας θα μπορεί να θεωρηθεί «κακή διαγωγή». Η αντιδραστική κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσπάθησε με τα γνωστά κατασταλτικά μέτρα να εμποδίσει τους εξεγερμένους μαθητές, φοιτητές και καθηγητές. Ετσι, στις 22 του Οκτώβρη, άστραψε και βρόντηξε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απειλώντας τους: «Δε θα επιτρέψω την κατάληψη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα στείλω αστυνομικές δυνάμεις για να σταματήσουν». Την ίδια μέρα, η δεξιά εφημερίδα «Λίμπερο» έφερε τον εξής τίτλο: «Κάλεσμα στην αστυνομία. Αύριο οι φοιτητές θα οργανώσουν πικετοφορίες για να εμποδίσουν αυτούς που θέλουν να σπουδάσουν. Η αστυνομία πρέπει να επέμβει με οποιοδήποτε επιτρεπτό μέσο. Χωρίς παρεκκλίσεις». Μία πιο «προωθημένη» ιδέα έριξε, σε συνέντευξη στις 23 του Οκτώβρη, ο χριστιανοδημοκράτης γερουσιαστής Φραντσέσκο Κοσίγκα, που διατέλεσε και Πρόεδρος της Ιταλίας από το 1985-1992, όπου είπε ανοιχτά «να διεισδύσουν πράκτορες, προβοκάτορες στα πανεπιστήμια» και μετά «καταστείλτε τους, στείλτε τους όλους στο νοσοκομείο». Ιδέα, που ακολούθησαν πρόθυμα φασιστικά στοιχεία, τα οποία, στη διάρκεια κινητοποίησης φοιτητών την Πέμπτη, έφτασαν σε πλατεία της Ρώμης με φορτηγό γεμάτο σιδερένιες μπάρες, κατέβηκαν και άρχισαν να χτυπούν τους φοιτητές, φωνάζοντας «Ντούτσε, Ντούτσε» μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, που, ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, έκανε πως δε βλέπει. Ομως, το κίνημα στην εκπαίδευση έχει αποφασίσει να συνεχίσει με μια δεύτερη πανιταλική διαδήλωση, στις 13 του Νοέμβρη, από το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων με την υποστήριξη των φοιτητών και μαθητών.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στην Ιταλία και οι εργατικές κινητοποιήσεις της 11ης Οκτώβρη, που διοργάνωσαν το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Prc), το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών (Pdci) και το Περιβαλλοντικό Φόρουμ, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι και του Συνδέσμου Ιταλών Βιομηχάνων. Οπως και η μαζική γενική απεργία στις 17 Οκτώβρη από τα συνδικάτα βάσης.


Γ. ΚΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ