Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαίες με επαναλήψεις

«Τέφρα και σκιά» του Χ. Πίντερ στο «θέατρο της οδού Κυκλάδων»
«Τέφρα και σκιά» του Χ. Πίντερ στο «θέατρο της οδού Κυκλάδων»
Η«νέα Σκηνή» του Λ.Βογιατζή επαναλαμβάνει από αύριο και για σαράντα μόνο παραστάσεις, στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», το τελευταίο έργο του Χάρολντ Πίντερ «Τέφρα και σκιά», σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, επιμέλεια κίνησης Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ερμηνεύουν: Ρένη Πιττακή και Λευτέρης Βογιατζής. Το έργο αρχίζει σαν ένα ρεαλιστικό ψυχολογικό δράμα: ένας άνδρας και μια γυναίκα στο καθιστικό ενός σπιτιού στην εξοχή. Η γυναίκα μιλάει για τη σχέση της με τον πρώην εραστή της. Ο άντρας, στην αρχή φαίνεται πως είναι ψυχίατρος, στη συνέχεια, άντρας της. Οσο, όμως, η γυναίκα μιλάει, οι αναμνήσεις της μπαίνουν στα χωράφια του πολιτικού εφιάλτη. Μιλάει για έναν κόσμο γεμάτο αγριότητα, βία, αγωνία, ανασφάλεια και αχαλίνωτη περιέργεια. Μέσα από την ψυχαναγκαστική ανάκριση, αποκαλύπτεται ένας κόσμος οργανωμένης αγριότητας. Αναμνήσεις και πραγματικότητα συγχέονται. Για το «μικρό φιλμ» της παράστασης, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Σκεύας και η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού.

Στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», παρουσιάζεται σε επανάληψη, από την Πέμπτη, μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, το έργο του Τόμας Μπέρνχαρτ «Πριν την αποχώρηση», σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική επιμέλεια Θοδωρή Αμπαζή. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας, Αννέζα Παπαδοπούλου. Το έργο αρχίζει ένα «επικίνδυνο» απόγευμα, όταν ένας πρώην ναζί, με τις δύο αδελφές του, γιορτάζουν κρυφά μια επέτειο. Η αναμόχλευση ενός τραυματικού παρελθόντος βγάζει στο φως σχέσεις αμαρτωλές, σχέσεις αλληλοεξόντωσης. Ο ίδιος ο συγγραφέας δίνει στον υπότιτλό του το στίγμα του έργου: «μια κωμωδία της γερμανικής ψυχής».

  • Πρεμιέρα, σήμερα, στο «Νέο Ριάλτο» όπου επαναλαμβάνεται το έργο του Σαμ Μπόμπρικ «Αμλετ ο Β'», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, σκηνικά - κοστούμια Φλώρας Κουτσουμάνη, χορογραφία Κυριάκου Κοσμίδη και μουσική επένδυση - επεξεργασία Νίκου Ζαχαρόπουλου, Δημήτρη Αρναούτογλου. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Χρήστος Κελαντώνης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασιλική Ανδρίτσου, Αλέξανδρος Κολιόπουλος κ.ά.
  • Πρεμιέρα, αύριο στη «Θεατρική Σκηνή» με το έργο (σε επανάληψη) της Λείας Βιτάλη «Το γεύμα», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου. Παίζουν: Νατάσα Ασίκη, Αντώνης Αντωνίου, Γεωργία Ζώη, Δημήτρης Κανέλλος κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ