Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩ Ν

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ
Φωτ 5

Στη μνήμη των αγωνιστών ΛΕΟΝΤΟΣ ΑΥΔΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ και των αγωνιστριών ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ- Ανδριανάκη,ΚΟΥΛΑΣ και ΧΡΥΣΩΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων 5.000 δρχ.

Γιώργος και Ντίνα Αναγνωστοπούλου

* **

Οι ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΠΕΤΗΣ, 16 ετών από τη Δραπετσώνα, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΕΛΜΗΣ, 15 ετών από τα Σεπόλια, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΙΟΓΑΣ, 19 ετών, από τον Τύρναβο, ΤΑΣΟΣ ΒΕΛΩΝΗΣ, 21 ετών, από την Τσαρίτσανη,ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΡΑΣ, 20 ετών, από τον Ευαγγελισμό Ελασσόνας και ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΛΙΟΥΦΑΣ, 19 ετών, από το Βελβεντό Κοζάνης, ήταν αγωνιστές που αντιστάθηκαν, όπως όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι της Κηφισιάς, στα πολύμορφα βασανιστήρια του Μπουζάκη και υπερασπίστηκαν τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και του ΚΚΕ.

Στις 8 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από τον χωρισμό μας, όταν δέχτηκαν ένα από τα πολλά ομαδικά πογκρόμ οι πολιτικοί κρατούμενοι, στο «σωφρονιστικό» κατάστημα ανηλίκων της Κηφισιάς από τους τραμπούκους της ομάδας κρούσης, η οποία αποτελούνταν από τους φύλακες Σκύλα και Ρήγα, τους κατάδικους για δοσιλογισμό Νίκο Λεμπέση, Κουρουμάντζο και άλλους, με αρχηγό τον διευθυντή Εμμανουήλ Μπουζάκα.

Τα άγρια και άδικα για τους ανήλικους, βασανιστήρια στο αναμορφωτήριο, καθώς και η πολύχρονη φυλάκισή τους για τα πολιτικά φρονήματα, είχε ως αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατό τους.

Στη μνήμη των συναγωνιστών και φίλων μου προσφέρω 5.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ελασσόνας.

Χρήστος Σαμαράς

* * *

Φωτ. 3

Ο πατέρας μου ΙΣΑΑΚ ΓΕΚΟΥΣΙΔΗΣ, κομμουνιστής, ήταν τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά. Περίμενε να περάσει η αμαξοστοιχία από Δοϊράνη για Σέρρες, να πετάξει την εφημερίδα ο μηχανοδηγός, να τη διαβάσει και μετά να τη διαβάσουν οι κομμουνιστές του χωριού μας. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε, το 1942, μπροστά στο σπίτι μας, όταν έγινε μπλόκο στο χωριό μας, αφού απελευθέρωσε κρατούμενους από Γερμανούς στο Σταθμό Χωροφυλακής Δοϊράνης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του πατέρα του συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ και αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, οι οποίοι κατακρεουργήθηκαν από συνεργάτες των Γερμανών, προσφέρω 15.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Σοφία Χαρατσίδου

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Μήτσος), στην κατοχή ήταν εξόριστους στον Αϊ - Στράτη. Δραπέτευσε μαζί με άλλους εξόριστους, πήγε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε γραμματέας του ΕΑΜ της πόλης.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΥΕΤΙΩΝ (Κεραυνός), μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1949 στην προσπάθειά του να σώσει τραυματία συναγωνιστή του.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη όλων που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Βύρωνα 40.000 δρχ.

Αλεξάνδρα-Γρηγόρης Υετίων

* * *

Στη μνήμη των ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΜΙΤΣΑ και ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ -Ανδριανάκη, η Βάσω Γεωργούλη πρόσφερε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ.


ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ
ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ