Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πληρώνουν το «μάρμαρο» της κρίσης

Ο εναγκαλισμός του Οργανισμού με τις τράπεζες έχει αποτέλεσμα τα σπασμένα του κεφαλαίου να τα πληρώνουν οι μεροκαματιάρηδες

Ερμαια στην ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου αφήνει τους χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ο σφικτός εναγκαλισμός του με τις τράπεζες, ως πολιτική κατεύθυνση και επιδίωξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα της κρίσης και με ξεκάθαρο στόχο οι συνέπειές της να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων, όλο και περισσότερες τράπεζες ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειοδοτήσεων.

Ο ίδιος ο ΟΕΚ επιβεβαιώνει πως ήδη, η Eurobank, ζήτησε με επιστολή της να αντικατασταθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που σήμερα ισχύει στη σχετική σύμβαση και είναι 4,25%, με το επιτόκιο της Euribor (5,31%). Σύμφωνα με πληροφορίες, «στον αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν 45.000 δικαιούχοι για τους οποίους εγκρίθηκαν δάνεια (πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που ήδη έχουν χρεωθεί σε εργολάβους, κτλ.), αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί.

Οι τραπεζίτες θέλουν να εκτινάξουν τις δόσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και πατώντας στην κατάσταση που η κυρίαρχη πολιτική οδήγησε τον ΟΕΚ εντείνουν τους εκβιασμούς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνοντας: «Ο ΟΕΚ αντί να δίνει δάνεια από ίδια κεφάλαια στους δικαιούχους, τους στέλνει πελάτες στα νύχια των αρπακτικών του τραπεζικού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 ο ΟΕΚ πλήρωσε για επιδότηση επιτοκίου στις τράπεζες 140 εκατομμύρια ευρώ».

«Είναι φανερό ότι οι δικαιούχοι του ΟΕΚ καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο" της οικονομικής κρίσης. Καλούνται να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζει. Η Ομοσπονδία ζητά, ο ΟΕΚ να δίνει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια και στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Ακόμα, να ενεργοποιηθεί απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία οι δανειολήπτες μπορούν να μεταφέρουν υπόλοιπο του δανείου σε τράπεζα της αρεσκείας τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ