Τετάρτη 3 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΕΗ κατά Μουσείου «Ελλης Αλεξίου»

 

Χώρος του Μουσείου «Ελλης Αλεξίου»
Χώρος του Μουσείου «Ελλης Αλεξίου»
Εντεκα χρόνια μετά το θάνατο της Ελλης Αλεξίου και πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου που φέρει το όνομα της μεγάλης πνευματικής οικογένειας των Αλεξίου, η πολιτεία, μέσω της ΔΕΗ, αντί να τιμήσει τη μεγάλη και αφιλοκερδή προσφορά όλων των Αλεξίου και ιδιαίτερα της δασκάλας του λαού, την προσβάλλει και την «πνίγει». Πώς; Ιδού:

Οπως γράφει ο δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του Μουσείου «Ελλης Αλεξίου», Δημήτρης Γκιώνης στην «Ελευθεροτυπία» (1/11/99), η ΔΕΗ αντιμετωπίζοντας ως κερδοσκοπική επιχείρηση, το -μη κερδοσκοπικό και μη επιχορηγούμενο από το κράτος- Μουσείο «Ελλης Αλεξίου» (Σαπφούς 49, Καλλιθέα), στο οποίο οι επισκέπτες δεν πληρώνουν εισιτήριο, του επέβαλε ένα δυσβάσταχτο ποσό. Οπως υπογραμμίζει ο Δ. Γκιόνης « Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει ξαφνικά το μουσείο αυτό ως κερδοσκοπική επιχείρηση, του υπερδιπλασιάζει το κόστος του ρεύματος και αξιώνει αναδρομικά ένα χαράτσι για την προηγούμενη πενταετία, ύψους 231.000 δρχ., που πρέπει να κατατεθεί στο τοπικό κατάστημα της (Αραπάκη 107 και Σκίπη) και πώς -και από ποιους- να βρεθεί αυτό το ποσόν και το επιπλέον κόστος του μουσείου, του οποίου η είσοδος είναι δωρεάν;».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο «κερδοσκοπικό» κατά τη ΔΕΗ Μουσείο μνήμης και προσφοράς της Ελλης Αλεξίου, του συζύγου της Βάσου Δασκαλάκη, της αδελφής της Γαλάτειας Καζαντζάκη και του συζύγου της Μάρκου Αυγέρη, του πατέρα της Στυλιανού και του αδελφού της Λευτέρη, γίνονται εκδηλώσεις, εξυπηρετούνται μελετητές και ξεναγούνται εκπαιδευτικοί και μαθητές στα κειμήλια που εκτίθενται. Πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής (Τσαρούχη, Κόντογλου, Ρούμπου, Κανέλλη, Πρωτοπάτση, Καλλιγά κ.ά.), χειρόγραφα και επιστολές των Καζαντζάκη, Σικελιανού, Βάρναλη, Ρώτα, Μυρτιώτισσας, Ρίτσου, Γαλάτειας Καζαντζάκη, Αυγέρη, Ελλης Αλεξίου, Αυγέρη κ.ά, διάφορα αντικείμενα (δώρα, ενθύμια, το πιάνο, την κουνιστή πολυθρόνα, τα κεντήματα της Ελλης και άλλα προσωπικά της είδη), αφιερωμένα σ' εκείνη βιβλία κλπ. Ενας πνευματικός και πολιτιστικός θησαυρός, που συγκροτήθηκε σε μουσείο χάρη στη φροντίδα της Ευγενίας Ζήκου και μιας ομάδας αγαπημένων φίλων της αλησμόνητης Ελλης Αλεξίου.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ