Σε επίπεδα «ρεκόρ» τα επιτόκια του ευρώ. Στα σκαριά νέες γενικευμένες ανατιμήσεις από τις τράπεζες
Η συνεχιζόμενη κρίση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ και απειλεί να αγκαλιάσει την ΕΕ (εννοείται και την Ελλάδα) και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, πλήττει ιδιαίτερα τα καταχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Αλλωστε, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις από την πλευρά των κυβερνήσεων και των λεγόμενων εποπτικών αρχών αποκλειστικό στόχο έχουν την προστασία των τραπεζών, στην κατεύθυνση διασφάλισης των προϋποθέσεων και των όρων αναπαραγωγής του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο οι τραπεζίτες στην Ελλάδα, επικαλούμενοι τη «στενότητα» και τις «αβεβαιότητες» στη χρηματαγορά, αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες γενικευμένες αυξήσεις επιτοκίων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Ηδη οι ανατιμήσεις έχουν χτυπήσει τα δάνεια εκείνα που συνδέονται με τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά (euribor).
Παρά τις ενέσεις ρευστότητας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα διατραπεζικά επιτόκια του ευρώ τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε συνεχή πορεία ανόδου. Στις διατραπεζικές συμφωνίες με 3μηνη διάρκεια, με τα οποία είναι συνδεμένα τα περισσότερα από τα δάνεια των νοικοκυριών (κυρίως στεγαστικά) έφτασαν χτες να κυμαίνονται πάνω από 5,1%, που είναι επίπεδο «ρεκόρ» από την εισαγωγή του ευρώ. Οι τραπεζίτες μετακυλίουν τα βάρη στους δανειολήπτες και μάλιστα με την προσαύξηση που προβλέπεται στις συμβάσεις των δανείων. Πέρα από τις ανατιμήσεις αυτές, που περνάνε αυτόματα στις τοκοχρεολυτικές δόσεις, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε γενικευμένες αυξήσεις σε όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια, επιβαρύνοντας παλαιούς και νέους δανειολήπτες και ακόμη στα σταθερά επιτόκια για τους νέους πελάτες τους.
Η μία μετά την άλλη οι ντόπιες τράπεζες παραδέχονται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους - μερικές έχουν πλασάρει και σε πελάτες τους - ομόλογα και άλλα τραπεζικά παράγωγα της «Lehman» που βάρεσε κανόνι πριν από περίπου δυο βδομάδες. Ετσι, μετά τις Citibank και Eurobank, στο χορό μπήκε χτες και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας που παραδέχεται την «έκθεσή» του σε αυτού του είδους την πραμάτεια, αλλά με μικροποσά για τα οικονομικά δεδομένα τους.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα έχει πουλήσει σε μεγαλοπελάτες (private banking) «προϊόντα Lehman» αξίας 6,8 εκατ. ευρώ και άλλα 3,9 εκατ. ευρώ διατηρεί στο δικό της χαρτοφυλάκιο. Σημειώνουν ότι τα ποσά αυτά «αποτελούν τη μέγιστη δυνητική ζημιά, δεδομένης της διαδικασίας εκκαθάρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία ενδέχεται να συντελέσει στη μείωσή της».
Στο 94,93% έφτασε η συμμετοχή του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική «Finansbank» μετά και την εξαγορά επιπλέον ποσοστού (περίπου 10%) που έγινε τις τελευταίες ημέρες. Το 5% της τουρκικής τράπεζας κατέχει θυγατρική εταιρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία παίζει ρόλο θεματοφύλακα της επιχειρηματικής συμφωνίας των δυο μερών.