Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Η αξιολόγηση εντός των τειχών»

Πιο κοντά φέρνει την εφαρμογή της αξιολόγησης η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με την οποία καλούνται οι εκπαιδευτικοί των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να προχωρήσουν στον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου. Ο προγραμματισμός, όπως τον εννοεί το υπουργείο, είναι ένας αυταρχικός έλεγχος με παιδαγωγικά προσχήματα που πολύ απέχει από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και ανομολόγητο στόχο έχει την προώθηση της αξιολόγησης, την υποταγή δηλαδή της εκπαίδευσης στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Προκειμένου να γίνει προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, απαιτείται κατ' αρχάς ένα σχολείο που δε θα είναι ξένο στις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά και συμμετοχή των ίδιων.

«Δε λογοδοτούμε στο μεγάλο κεφάλαιο για τους κερδοφόρους σχεδιασμούς του στην εκπαίδευση, που τους βαφτίζει ποιότητα και αξιολόγηση», δηλώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και καλεί σε συλλογική ακύρωση στην πράξη της «εγκυκλίου ασφυκτικής δέσμευσης για τον προγραμματισμό τάχα του εκπαιδευτικού έργου» και όλων των αντιδραστικών μέτρων, απαιτώντας πλήρη συνδικαλιστική, πολιτική και νομική κάλυψη από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατονομάζει έναν προς έναν τους στόχους που υπηρετεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος:

«Στόχος πρώτος: Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ, αξιοποιώντας τη θεωρία της χαλαρότητας των εκπαιδευτικών, να μεταθέσουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την υποβάθμιση και την κατάντια των σχολείων στους "τεμπέληδες" εκπαιδευτικούς και να παρουσιάσουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πιστεύοντας πως έτσι θα κερδίσουν πόντους στην κοινή γνώμη.

Στόχος δεύτερος: Να προωθήσουν πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, όπως την εξώθηση σε δημιουργία τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές, επιλογή που κατοχυρώνει το ακόμα πιο χαμηλό κρατικό κόστος για την εκπαίδευση. Φυσικό επακόλουθο οι υπεραριθμίες, οι υποβαθμίσεις και οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων. Εξάλλου, η προτροπή - εντολή για εφαρμογή ευέλικτων καινοτόμων προγραμμάτων με εταιρείες σκοπό έχει τη στενότερη πρόσδεση του σχολείου με την αγορά. Ολα αυτά θα εξαναγκάσουν πολύ γρήγορα τα σχολεία να λειτουργούν ανταγωνιστικά για να επιβιώσουν, αναζητώντας ιδιωτικούς πόρους και χορηγούς και κρατώντας στο ένα χέρι το δίσκο του εράνου και στο άλλο το λιβανιστήρι της υποταγής στις επιχειρήσεις. Αρα, κάθε άλλο παρά για τον προγραμματισμό και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων ενδιαφέρεται η κυβέρνηση.

Στόχος τρίτος: Οι απαιτήσεις του συντάκτη της εγκυκλίου να καταγράφονται στο πρακτικό του συλλόγου (δημόσιο έγγραφο) η ύλη των μαθημάτων, οι δήθεν επιστημονικές και διδακτικές μέθοδοι και να κοινοποιούνται στους συμβούλους αντίγραφα των θεμάτων από τεστ και διαγωνίσματα αποτελούν κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από το διευθυντή και το σύμβουλο», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και προειδοποιεί ότι «ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς θα εντείνεται, καλός θα θεωρείται αυτός που κάλυψε ποσοτικά την ύλη όπως όπως και υλοποίησε τις εγκυκλίους και τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ και κακός όποιος καθυστερεί και δεν πειθαρχεί. Το μόνο που δε θα συνυπολογίζεται είναι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και οι ελλείψεις τους».

«Η αξιολόγηση βρίσκεται ήδη εντός των τειχών της εκπαίδευσης και προχωράει», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και υπογραμμίζει τις ευθύνες της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μεταλλάσσουν την εκπαίδευση σε γυμναστήριο δεξιοτήτων, εργαλείο της καπιταλιστικής οικονομίας και επιχείρηση, δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους υπηρέτες του δικομματισμού και τους ψευτοαριστερούς ΣΥΝεταίρους του και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τέλος, καλεί σε αντίσταση, πάλη και αγώνα με το ΠΑΜΕ για την Παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών και οραμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν τον νέο γύρο πιέσεων για την «αξιολόγηση»(2023-12-12 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις και απειλές από το υπουργείο Παιδείας(2021-12-21 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από ωράριο - εργασιακά δικαιώματα(2018-02-06 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα(2016-06-04 00:00:00.0)
Αναζητούν συναίνεση στην «αυτοαξιολόγηση»(2010-05-08 00:00:00.0)
«Μαθήματα» κυβερνητικού συνδικαλισμού(2008-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ