Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Συνεχίζονται οι αναταράξεις

«Παρεμβάσεις» στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες

Μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχο την επάνοδό του σε συνθήκες «ομαλότητας» συνεχίζουν να παίρνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες τόσο των ΗΠΑ και της ΕΕ όσο και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών. Παρά τις ενέσεις ρευστότητας - το τελευταίο διήμερο διατέθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες πάνω από 200 δισ. δολάρια - συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα στα χρηματιστήρια. Αιτία, το «κανόνι» της «Lehman Brothers» και οι εκφρασμένες αβεβαιότητες για την τύχη και την κερδοφορία άλλων ισχυρών τραπεζικών ομίλων στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε χτες τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης με ακόμη 70 δισ. ευρώ, μετά τα 30 δισ. ευρώ με τα οποία παρενέβη προχτές στη διατραπεζική χρηματαγορά. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν και άλλες κεντρικές τράπεζες (Βρετανία, Ιαπωνία κ.α.) χωρίς όμως να αποτρέψουν την ανοδική κίνηση των επιτοκίων στο χρηματεμπόριο και αυτό παρά και τη φημολογούμενη επικείμενη μείωση επιτοκίων του δολαρίου από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Από τα κέντρα του τραπεζικού κεφαλαίου εκφράζονται ανοιχτά και νέες ανησυχίες για την πιθανότητα κατάρρευσης και του αμερικανικού μονοπωλίου ασφαλειών AIG, το οποίο ήδη έχει ζητήσει ευνοϊκές κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ενδεχόμενο κατάρρευσης της AIG (με 116.000 εργαζόμενους), που θεωρούνταν το κορυφαίο ασφαλιστικό μονοπώλιο στις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από το «κανόνι» της «Lehman».

Κορυφαίοι παράγοντες από κυβερνήσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών και φορέων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, δεν κρύβουν τις ανησυχίες για τις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία οι χρεοκοπίες μεγάλων χρηματοπιστωτικών και άλλων εταιρειών στις ΗΠΑ και σ' άλλες χώρες.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, σε μια προσπάθεια στήριξης των αγορών, δήλωσε χτες πως ο Λευκός Οίκος εργάζεται «ώστε να μειωθούν οι αναταράξεις και να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση αυτών των εξελίξεων στην ευρύτερη οικονομία». Δηλώσεις στήριξης έγιναν και από τους 2 υποψήφιους για την Προεδρία των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα και Μ. Κέιν.
  • Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν, χαρακτήρισε την τρέχουσα οικονομική και χρηματιστική κρίση «άνευ προηγουμένου».
  • Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, διατύπωσε την άποψη πως η ρευστότητα αποτελεί σημαντικότερο θέμα για τις χρηματοοικονομικές αγορές απ' ό,τι οι μειώσεις των επιτοκίων. «Το θέμα των επιτοκίων σήμερα είναι ίσως λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τη ρευστότητα», υποστήριξε ο Γκουρία, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο. Αν και διευκρίνισε ότι ο ΟΟΣΑ δεν αναμένεται να «κόψει» τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη μετά τη χρεοκοπία της «Lehman», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή η ανάπτυξη να επηρεαστεί από την κρίση. Ο ίδιος προέβλεψε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ενώ η ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ θα ανέλθει σε περίπου 3% το 2010.

Αναταράξεις εμφανίστηκαν χτες και στη Ρωσία, όπου η κατρακύλα στο χρηματιστήριο έφτασε στο 16%. Αντίστοιχες με τα άλλα καπιταλιστικά κέντρα παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας εκδηλώθηκαν από την πλευρά των κρατικών αρχών. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλ. Πούτιν, δήλωσε αισιόδοξος πως η ρωσική οικονομία είναι αρκετά σταθερή και έχει αρκετά διαθέσιμα ρευστά για να περάσει τη θύελλα στις χρηματαγορές.

  • Στην κατρακύλα συνέχισε χτες και το χρηματιστήριο της ΑΘήνας. Η πτώση έφτασε σε 1,99% με το γενικό δείκτη να κλείνει τη συνεδρίαση στις 2.933 μονάδες. Από το τέλος του 2007 η χασούρα ξεπερνά το 43%.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ