Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Αγκωνιές και συμβιβασμοί

Ολα δείχνουν αυτή τη χρονική στιγμή ότι η κρίση της Κασπίας - Καυκάσου οδεύει σε μια ενδοϊμπεριαλιστική διευθέτηση, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει περαιτέρω εντάσεις. Αυτή η συγκυριακή διευθέτηση φαίνεται να πραγματοποιείται στο γνωστό πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής λειτουργικής συμφωνίας ότι 1) οι ανταγωνισμοί δε θα υπερβαίνουν το όριο του κινδύνου να «σπάσει» η εσωτερική ιμπεριαλιστική κοινή επιδίωξη ελέγχου του πλανήτη, και 2) ότι αυτή επιτυγχάνεται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη χρονική περίοδο με ισχυρές «αγκωνιές» που καταλήγουν σε μια συγκυριακή κάθε φορά εσωτερική ισορροπία ελέγχου. Κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση κάποιος βγαίνει πιο κερδισμένος και κάποιος λιγότερο. Ολοι όμως ικανοποιούνται.

Στην περίπτωση Κασπίας - Καυκάσου αυτή η διευθέτηση φάνηκε να δημιουργείται με κυρίως πρωτοβουλία των ηγέτιδων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γαλλία, Γερμανία) ακολουθούμενες από υποδεέστερους παλιούς εταίρους όπως π.χ. η Ελλάδα.

Τελικά, όλα δείχνουν να παγιώνεται ένα καθεστώς δυο προτεκτοράτων. Ενα ρωσικό, Αμπχαζία-Νότια Οσετία κι ένα αμερικανικό, η υπόλοιπη Γεωργία.

Ο τρίτος εταίρος του ιμπεριαλιστικού τριγώνου, οι κυριαρχούσες ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πατάει πόδι στην περιοχή ως ρυθμιστικός παράγοντας με ό,τι πιθανά μελλοντικά ή άμεσα οφέλη. Η Αγία Οικογένεια φαίνεται να παίρνει τις θέσεις της, η κάθε πλευρά μετά από έντονους ανταγωνισμούς που ο ένας μετρούσε τη δύναμη και τη διάθεση του άλλου. Εχει μείζονα σημασία να προσεχτεί η στάση της Ρωσίας έναντι των άλλων.

Από την αρχή δήλωσε ότι θεωρεί οργανικούς εταίρους τους ευρωενωσίτες. Προσθέτει, μάλιστα, με νόημα ότι ο ρωσικός νεοκαπιταλισμός δεν είναι το ξαφνικό νόθο τέκνο του διεθνούς καπιταλισμού, αλλά ισότιμος εταίρος. Είναι κύριο ζήτημα για τους Ρώσους ολιγάρχες μετά το πρώτο χρονικό διάστημα εσωτερικής σταθεροποίησης της αστικής τους εξουσίας. Τώρα κάνουν μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουν την επιρροή των ευρωατλαντιστών στα νεόκοπα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ή ακόμη και να τα εντάξουν στη δική τους ηγεμονία. Αυτό φέρει το αίτιο μιας μόνιμης διαταραχής ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τον ευρωατλαντισμό και κάνει την προσωρινή φαινομενική ισορροπία εντελώς επισφαλή σε μια περιοχή πλούσιων ενεργειακών πόρων και μείζονος στρατηγικής σημασίας.

Μ' αυτή τη διαπίστωση η ανθρωπότητα ας μην επαναπαύεται σε συγκυριακή μείωση των εντάσεων κι ας προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει μια μόνιμη επιπρόσθετη εστία εντάσεων που χαρακτηριστικό της είναι η άμεση μιλιταριστική επαφή των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη.

Η Ελλάδα των αγωγών του ρωσικού πετρελαίου κι αερίου για λογαριασμό κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπαίνει σ' ένα αυξανόμενο επικίνδυνο ανταγωνιστικό παιχνίδι. Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη μπορεί να ετοιμάζεται να «διεισδύσει» στο χώρο της Κασπίας-Καυκάσου σε σύμπραξη και συμμετέχοντας στην ευρωενωσίτικη «διείσδυση». Αλλωστε αυτό φάνηκε και στα αντιλαϊκά μέτρα που επέμεινε ανοιχτά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η αστική τάξη έχει ανάγκη να βγάλει κι από τη μύγα ξίγκι για να συνεχίσει τη διευρυνόμενη «διεισδυτική» της πολιτική. Σε αντίθεση μ' αυτό, το κίνημα ειρήνης φωνάζει πεισματικά: Ειρηνιστές, γρηγορείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ