Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Μαζικά στην απεργία της Τρίτης

Αναβρασμός στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς με το «πόρισμα Μπεχράκη» πάνω από 130.000 εργαζόμενοι πετιούνται εκτός ΒΑΕ

Από την κινητοποίηση του Συνδικάτου της Αθήνας, στις 5 του Σεπτέμβρη
Από την κινητοποίηση του Συνδικάτου της Αθήνας, στις 5 του Σεπτέμβρη
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία, μεθαύριο Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις, μπροστά στη νέα σαρωτική επίθεση που εκδηλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους με την επιχείρηση κατάργησης του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Τα ταξικά σωματεία πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τον αγώνα του κλάδου, καθώς ήδη είχε προηγηθεί η 4ωρη στάση εργασίας στις 5 του Σεπτέμβρη, όπου οι εργαζόμενοι, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, διατράνωσαν την απόφασή τους μέσα από συγκεντρώσεις, συμβολικές καταλήψεις, κλπ., να μην επιτρέψουν το χτύπημα των ΒΑΕ.

Το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει την απεργιακή του συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συγκέντρωση στην Αθήνα, καλεί και το κλαδικό σωματείο του Πειραιά. Στην Κεφαλλονιά, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην περιοχή «Λασσή». Στην Κέρκυρα, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο. Στην Κω, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Στη Ζάκυνθο, οι απεργοί του κλάδου θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της περιοχής στις 8 το απόγευμα, στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Σύμφωνα με μια πρώτη επεξεργασία, το «πόρισμα Μπεχράκη» που παραδόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης πετάει εκτός της λίστας των ΒΑΕ περίπου 130.000, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, εργαζόμενους στον κλάδο. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οχτώ κλαδικά σωματεία, θα σημάνει «αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, φθορά της υγείας μας. Και αυτό για να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

Μέσα στα ξενοδοχεία, στα μαγαζιά, επικρατεί κλίμα αγανάκτησης στους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από τις εξορμήσεις που πραγματοποιούν καθημερινά, πρωί - απόγευμα, εκπρόσωποι των σωματείων. Η ξεκάθαρη διαπίστωση για τη συνενοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ξεπάτωμα των ΒΑΕ ξεμπροστιάζει για μια ακόμα φορά τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου, η οποία, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής της, «αθωώνει» τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από τα «αντεργατικά εγκλήματα» που διέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να τους υποτάξει στο άρμα του συμβιβασμού.

Αλλες κινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο της πάλης για τα ΒΑΕ, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Στις 15 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ.
  • Στις 16 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο.
  • Επίσης, στις 16 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία, στις 7 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.
  • Στις 17 Σεπτέμβρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο.
  • Στις 18 Σεπτέμβρη, συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Επίσης, στις 18 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ