Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τριήμερη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του συριακού πολεμικού ναυτικού με επικεφαλής τον αρχηγό του. Στόχος, «η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο στόλων» καθώς η Ρωσία, ανοιχτά, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να κάνει μεγαλύτερη χρήση των συριακών λιμανιών στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας της στη Μεσόγειο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τριάντα δύο νεκροί και 48 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός βομβιστικής επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ντουτζάιλ, στο βόρειο Ιράκ, που σημειώθηκε αργά χτες βράδυ. Νωρίτερα, καμικάζι εξερράγη μπροστά σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Σιντζάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν 15.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Πρόσκληση στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να επισκεφτεί το Λονδίνο φέρεται ν' απέστειλε, διά του Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο βδομάδες φυλάκισης μόνο αξίζει η ζωή ενός νεογέννητου για τον ισραηλινό στρατό. Αυτή η ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε Ισραηλινό στρατιώτη που δεν επέτρεψε σε έγκυο Παλαιστίνια να μεταβεί στο μαιευτήριο της Νάμπλους, αναγκάζοντάς τη να γεννήσει στο σημείο ελέγχου και τελικά να πεθάνει το μωρό. Από το 2000 μέχρι σήμερα, 68 Παλαιστίνιες έχουν γεννήσει σε σημεία ελέγχου. Πέντε από αυτές και 35 νεογέννητα εξέπνευσαν.

ΚΑΣΜΙΡ.-- Ακόμα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο Ινδικό Κασμίρ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία σε διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 12 αξιωματούχοι ορυχείων συνελήφθησαν στην Κίνα, μετά τις πρόσφατες κατολισθήσεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 178 ανθρώπων στην επαρχία Σανξί.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο τουλάχιστον εννιά Σομαλών αμάχων προκάλεσαν οι χτεσινές σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις «αντίπαλες» φατρίες Χαουάντλε και Αμπγκαλς στην περιφέρεια της σομαλικής πρωτεύουσας Μογκαντίσου, με αφορμή τη διεκδίκηση ελάχιστων διαθέσιμων υδάτινων πόρων και βοσκότοπων της περιοχής.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Δε θα στηθεί νέα δίκη του προέδρου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Τζέικομπ Ζούμα και επομένως ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Νοτίου Αφρικής στις εκλογές του 2009. Το δικαστήριο απέρριψε χτες τις εναντίον του κατηγορίες για διαφθορά, θεωρώντας πως στην υπόθεση υπήρξε πολιτική παρέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ