Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κανονισμοί και ορολογία του σκακιού

(β' μέρος)

Αρκετοί φίλοι του σκακιού ξεκίνησαν κάπως καθυστερημένα το αγωνιστικό σκάκι επειδή «φοβούνταν» να μπουν στον κυκεώνα των συνδυασμών, ενώ άλλοι είχαν άγνοια από πολλούς κανονισμούς και την ορολογία του, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν σε αγώνες.

Συνεχίζουμε λοιπόν, ανεξάρτητα από τη λογική σειρά του σκακιού, σίγουρα όμως μέσα από μια πολύχρονη διδασκαλική εμπειρία που θα δώσει ώθηση και γνώσεις για συμμετοχή. Κρατήστε αρχεία στη σκακιστική στήλη του «Ρ».

7. Ανοιγμα - Μέσον - Φινάλε: Είναι τα τρία μέρη της παρτίδας. Στο πρώτο, πρέπει να γνωρίζεις ή να θυμάσαι καλά τη θεωρία των ανοιγμάτων. Στην αρχή, να έχετε ένα άνοιγμα σαν λευκός και ένα σαν μαύρος. Σιγά - σιγά, ανάλογα με την αντοχή, να διευρύνετε τον αριθμό των ανοιγμάτων σας. Στο δεύτερο μέρος, πρέπει να είσαι γνώστης των συνδυασμών, της έξυπνης εναλλαγής των ισόπαλων θέσεων, να έχεις φαντασία, δύναμη για μέτρημα των κινήσεων (νοερά τόσο τις δικές σου, όσο και του αντιπάλου) και να χειρίζεσαι σωστά τα τακτικά στοιχεία. Στο τρίτο και περισσότερο δύσκολο μέρος, πρέπει να διαθέτεις - εκτός από τη θεωρία όλων των κατηγοριών των φινάλε - μεγάλη υπομονή, πείρα, δύναμη και προ πάντων ΜΕΛΕΤΗ! Το φινάλε θεωρείται το κρισιμότερο μέρος της παρτίδας γιατί, ότι έχεις δημιουργήσει με κόπο τις προηγούμενες (4) τέσσερις ώρες, μπορεί να σου τα γκρεμίσει, σε δευτερόλεπτα, μία απερίσκεπτη και βιαστική κίνηση. Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, στα φινάλε γιατί υπάρχει η κόπωση (η αγωνιστική, γιατί αν υπολογίσουμε την κόπωση αυτών που πάνε κατευθείαν για αγώνα από τη δουλειά τους...), αλλά ταυτόχρονα και πιθανή ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ!

8. Φορσέ: Σημαίνει η μοναδική κίνηση. Η κίνηση που πρέπει να παίξει κανείς οπωσδήποτε. Δεν έχει δηλαδή άλλη επιλογή.

9. Αναγκαστική κίνηση (Τσουκτσ-βανγκ): Αναγκαστική κίνηση μπορεί να είναι μία ή και περισσότερες που όμως, ο παίκτης που είναι αναγκασμένος να τις κάνεις θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Η θέση στο διάγραμμα αυτού του κειμένου προέκυψε από παρτίδα άγνωστων παικτών κατά τα τέλη του 10ου αιώνα (988). Ξεκινάει με κίνηση ΣΑΧ του λευκού και καταλήγει σε ΜΑΤ σε (3) τρεις κινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ