Το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 90 χρόνια του ΚΚΕ όχι απλά ως μια πολύχρονη ιστορική διαδρομή, αλλά ως 90 χρόνια πρωτοπορίας στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων, πρωτοπορίας στη διαφώτιση του λαού και την αφύπνιση συνειδήσεων, 90 χρόνια αταλάντευτης προσήλωσης στις επαναστατικές αρχές, 90 χρόνια υπεράσπισης της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού και χάραξης αντίστοιχης στρατηγικής.
Κάθε γωνιά, κάθε χώρος, κάθε στοιχείο του προγράμματος του φετινού Φεστιβάλ, προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο να προβάλλει ακριβώς αυτά τα στοιχεία, της ιστορίας και κυρίως του χαρακτήρα του ΚΚΕ, ως κόμμα επαναστατικό, κόμμα της εργατικής τάξης.
Τη μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στις 20:45, στην Κεντρική Σκηνή, θα μιλήσει η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει αφιέρωμα με τίτλο «Λαϊκό κίνημα και Λαϊκό τραγούδι». Πρόκειται για ένα 2ωρο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τραγούδια και αφήγηση για τις βασικές κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις κάθε περιόδου και την επίδρασή τους στη μουσική του τόπου. Μια αναδρομή στο λαϊκό τραγούδι από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων έως σήμερα. Την «έμπνευση» που πήρε από τους λαϊκούς αγώνες, το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Αγάθωνας, Καλλιόπη Βέττα, Παντελής Θαλασσινός, Διονύσης Τσακνής, Μάνος Ξυδούς, Λάκης Χαλκιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιώτα Νέγκα, Γιάννης Λαρδής, Τρίφωνο, Στέφανος Ψαραδάκος.