Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Βορά στους ιδιώτες

Πρώτο στη σειρά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που έχει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας

Ολοταχώς για την ιδιωτικοποίηση και των προσοδοφόρων κρατικών αεροδρομίων προχωρά η κυβέρνηση. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε «τη διερεύνηση των προσφορότερων μεθόδων για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την αξιοποίηση και την αναβάθμιση των υποδομών και την περαιτέρω ανάπτυξη των κρατικών αεροδρομίων». Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προσλάβει και τους «συμβούλους», οι οποίοι θα υποδείξουν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Οπως έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για τη δημιουργία νέων αεροδρομίων και την αναβάθμιση των αεροπορικών υποδομών θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Δηλαδή, το μοντέλο παραχώρησης των «φιλέτων» του δημόσιου τομέα για πολυετή εκμετάλλευση στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Απαρχή των ιδιωτικοποιήσεων γίνεται με τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου (έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή η ίδρυση ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλι), ο οποίος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, μετά το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η κατασκευή του ιδιωτικού αεροδρομίου στο Καστέλι, με αρχικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του 2009. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης, στα πρότυπα του ΔΑΑ. Σειρά για ιδιωτικοποίηση έχουν τα μεγαλύτερα και πιο ελκυστικά για τους «επενδυτές» αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ρόδου, Χανίων, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Ζακύνθου και Κω. Τα αεροδρόμια, δηλαδή, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και μέσω των οποίων διακινούνται αρκετά εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Με τα έσοδα των αεροδρομίων αυτών, ουσιαστικά σήμερα χρηματοδοτείται η λειτουργία των υπόλοιπων 28 αεροδρομίων (κυρίως νησιωτικών), τα οποία παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο. Κοντολογίς, πρόκειται για τα αεροδρόμια - «φιλέτα», για τα οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η γερμανική κοινοπραξία «Χόχτιφ», που είναι σήμερα το «αφεντικό» του αεροδρομίου στα Σπάτα. Με βάση την προωθούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, τα μη προσοδοφόρα αεροδρόμια πρόκειται να υπαχθούν στην ευθύνη των δήμων, με μοιραία κατάληξη είτε το κλείσιμο πολλών από αυτά, καθώς το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο, είτε τη διατήρηση της λειτουργίας τους μέσω της επιβολής δημοτικών φόρων.

Η κυβέρνηση, για να κάνει μάλιστα ακόμα πιο ελκυστικά τα αεροδρόμια στους ιδιώτες, τους εκχωρεί και τα παράπλευρα οικόπεδα, ώστε να αναπτύξουν και άλλες εμπορικές δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή εμπορικών κέντρων), οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν εγγυημένα υπερκέρδη.

Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που προωθεί η κυβέρνηση στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών, πρωτίστως θα πλήξουν τους εργαζόμενους του κλάδου (απολύσεις, χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων), ενώ θα εκτινάξουν στα ύψη και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως γίνεται σήμερα με το πανάκριβο αεροδρόμιο Σπάτων. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνώντες. Αλλωστε, γι' αυτόν το λόγο ακριβώς, η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει με τη φράση «εννοείται ότι δε θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ