Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Ηλιος στο δακρυσμένο ουρανό

Ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης, ο Ακίρε Κουροσάβα μεταφέρει στον κινηματογράφο σε ελεύθερη διασκευή το θεατρικό έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ: «Βασιλιάς Ληρ», τοποθετώντας τη δράση του στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 16ου αιώνα. Η ΕΤ-1 στις 23.35 παρουσιάζει αυτό το φιλμ, που έχει για τίτλο «ΡΑΝ». Ο Κουροσάβα προεκτείνει την εικαστική του αναζήτηση και τον ουμανιστικό προβληματισμό του για την ειρήνη και την ευημερία της ανθρωπότητας και μάς δίνει μια συγκλονιστική ταινία που θεωρείται ως το αριστούργημά του. Ολα μέσα στην ταινία τα βλέπει κανείς από ψηλά, από τη μεριά του ουρανού, ενός ουρανού που απουσιάζουν οι θεοί ή και αν είναι κάπου εκεί κρυμμένοι, τούς είναι αδύνατον να επέμβουν. Ενα χάος κυριαρχεί, ένα χάος - «Ραν» στα γιαπωνέζικα - όπου μέσα σ' αυτήν τη γήινη κόλαση, οι άνθρωποι επιδιώκουν μονάχα την εξουσία και την κατάκτηση για το επίγειο βασίλειό τους, αρνούμενοι την ύπαρξη όλων των Θεών, αλλά μονάχα την παντοδυναμία ενός ουρανού που κλαίει ασταμάτητα. Με τους Νακαντάι και Μίκο Χαράντα.

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 «Τα δυο αδέλφια» του Τεντ Ρόμπινσον.

Πρόκειται για μια κοινωνική ταινία που αφηγείται την εξής ιστορία. Ο διεθνής ηθοποιός Τομ Κόντι, υποδύεται τον Μόσις Μπόρνστέιν, το συγγραφέα παιδικών βιβλίων και κωμικό, που ζει με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους. Οταν ο επιτυχημένος μικρότερος αδελφός του πάει να τον επισκεφτεί, η συμπεριφορά του Μόσις γίνεται ιδιαίτερα εκκεντρική, απαράδεκτη έως και υποκριτική. Οι επόμενες μέρες, μέρες γεμάτες από περίεργα περιστατικά, θα καταλήξουν στη συμφιλίωση των δυο αδελφών. Επιτέλους ο Μπεν και ο Μόσις θα ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο επικοινωνίας και κατανόησης. Με τον Τομ Κόντι.

Από την ΕΤ -3 στις 00.30 «Ο ήλιος ακόμα και τη νύχτα» των αδελφών Ταβιάνι. Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τολστόι «Father Sergius» και διακρίθηκε το 1991 στο Εθνικό Ιταλικό Συνδικάτο Δημοσιογραφικών ταινιών, επίσης απέσπασε και το βραβείο Σίλβερ Ρίμπον. Ενας νεαρός ευγενικής καταγωγής, ο Σέρτζιο, αφού ανακαλύπτει ότι η μέλλουσα σύζυγός του είναι ερωμένη του βασιλιά, εγκαταλείπει τη Νάπολη και αηδιασμένος από τα εγκόσμια αποφασίζει να αποσυρθεί και να γίνει καλόγερος σ' ένα μοναστήρι. Θέλει την ηρεμία του και την απόλυτη ησυχία. Ομως, η ησυχία του διακόπτεται συνεχώς από επισκέπτες που έχουν ακούσει ότι ο Σέρτζιο έχει μαγικές δυνάμεις αλλά και από γυναίκες που γοητευμένες από την ωραία παρουσία του, στοιχηματίζουν ποια απ' όλες θα κατορθώσει να τον αποπλανήσει και να τον παρασύρει στην αμαρτία. Και αυτός ενδίδει, δυστυχώς και παραδίδεται σε ένα νεαρό κορίτσι που τον κολακεύει τόσο πολύ αλλά που γνωρίζει, ότι δεν αξίζει όλη αυτή την κολακεία. Συντετριμμένος από τα λάθη του φεύγει από το κελί του και αρχίζει μια ατέλειωτη περιπλάνηση στην Ιταλία σαν ένας άστεγος αλήτης. Με τον Τζούλιαν Σαντς, του οποίου τη φωνή ντουμπλάρει ο Τζιανκάρλο Τζανίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ