Με ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να παγώσει η διαδικασία της διαιτησίας. Στην επιφάνεια οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στην ΟΤΟΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό για την κλαδική Σύμβαση |
Νέα έκφραση της εργοδοτικής επίθεσης αποτελεί η από μέρους τους κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζονται σήμερα, προκειμένου να παγώσουν τη διαδικασία διαιτησίας - στην οποία έχει προσφύγει η ΟΤΟΕ - για τη σύναψη Κλαδικής Σύμβασης. Οι εργοδότες, στηριζόμενοι σε νομικά τερτίπια, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει οργάνωση που να τους εκπροσωπεί και να μπορεί να υπογράψει Κλαδική Σύμβαση.
Η τακτική του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού διευκολύνει την ενιαία επίθεση των τραπεζιτών, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες και το ρόλο της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ. Αρχικά, απάντησε με αποσπασματικές κινητοποιήσεις, ενώ από τον Ιούνη και μετά έχει εναποθέσει όλες τις «ελπίδες» της για την υπογραφή σύμβασης στη διαιτησία. Τακτική που στέκεται ενάντια στην ανάγκη για ενιαία αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Στην ίδια ρότα συνεχίζει και σήμερα. Αρνείται να προχωρήσει σε οργάνωση του αγώνα, προβάλλει κατά κόρον νομικίστικα επιχειρήματα και προωθεί τον «κοινωνικοεταιρισμό», καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες δεν προσέρχονται στον «κοινωνικό διάλογο»!
Οι σημερινές εξελίξεις θυμίζουν έντονα τα όσα είχαν προηγηθεί της τελευταίας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2006-2007. Οι τραπεζίτες αρνούνταν και τότε να διαπραγματευτούν για την Κλαδική Σύμβαση με τα ίδια ακριβώς προσχήματα. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είχε και τότε θέσει ως μοναδικό στόχο την υπογραφή της, ανεξαρτήτως του περιεχομένου.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπογραφεί σύμβαση που μεταξύ άλλων νομιμοποίησε τα παράνομα μέχρι τότε ειδικά ωράρια, απελευθέρωσε το ωράριο λειτουργίας για ένα ορισμένο αριθμό καταστημάτων ανά τράπεζα (τα οποία πλέον λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τις καθημερινές, αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου, σπάζοντας την πενθήμερη λειτουργία).
Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις προσφυγές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας και της Ενωσης Δοκίμων και Μονίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν υποστηρίζουν ότι η άμεση εκτέλεση των διακηρύξεων των δύο διαγωνισμών θα τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, όπως απαιτεί ο νόμος για τη χορήγηση αναστολών των προκηρύξεων των διαγωνισμών.