Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ
Υποαπασχόληση και άνιση αμοιβή

Ο «Ρ» συνεχίζει την επεξεργασία των καταστάσεων του ΙΚΑ για το 2005, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις Ελληνίδες και τις μετανάστριες εργαζόμενες

Αποκαλυπτικά για την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες εργαζόμενες είναι τα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2005, την επεξεργασία των οποίων συνεχίζει σήμερα ο «Ρ». Αποδεικνύεται ότι οι εργάτριες αποτελούν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο, ενώ είναι και πιο ευάλωτες στην υποαπασχόληση, με μεγαλύτερα θύματα τις μετανάστριες.

Το σύνολο των μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΙΚΑ είναι 2.219.304 άτομα (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα οικοδομο-τεχνικά έργα). Από αυτούς, οι Ελληνες άντρες εργαζόμενοι αριθμούν 1.047.292, οι Ελληνίδες εργαζόμενες 934.839, οι μετανάστες άντρες εργαζόμενοι είναι 125.957 και οι μετανάστριες εργαζόμενες 111.217.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των Πινάκων 1 και 2 προκύπτουν τα εξής:

  • Στους εργαζόμενους με ελληνική υπηκοότητα (Πίνακας 1), το 50,18% των γυναικών πραγματοποίησε το 2005 από ένα έως 249 μεροκάματα. Στους άντρες το ποσοστό αυτό είναι 40,69%.
  • Στους εργαζόμενους με άλλη υπηκοότητα εκτός της ελληνικής (Πίνακας 2), το ποσοστό των γυναικών που πραγματοποίησαν από ένα έως 249 μεροκάματα ήταν ιδιαίτερα υψηλό, φθάνοντας το 68,14% ενώ οι άντρες έφθασαν το 54,82%.
  • Στους εργαζόμενους με ελληνική υπηκοότητα (Πίνακας 1), οι αποδοχές των γυναικών που έκαναν, κατά μέσο όρο, 25 μεροκάματα το χρόνο υπολείπονταν κατά 12,80% των αποδοχών των αντρών, που έκαναν ακριβώς τα ίδια μεροκάματα. Η ψαλίδα ανοίγει ακόμα περισσότερο όσο προχωράμε προς την κατηγορία της πλήρους απασχόλησης. Οι αποδοχές των γυναικών που έκαναν, κατά μέσο όρο, 304 μεροκάματα το χρόνο, υπολείπονταν κατά 22,21% των αποδοχών των αντρών που έκαναν, κατά μέσο όρο, 302 μεροκάματα.
  • Στους εργαζόμενους με άλλη υπηκοότητα εκτός της ελληνικής (Πίνακας 2), οι αποδοχές των γυναικών που έκαναν, κατά μέσο όρο, 25 μεροκάματα το χρόνο, υπολείπονται κατά 13,71% των αποδοχών των αντρών που έκαναν τα ίδια μεροκάματα. Επίσης, οι αποδοχές των γυναικών, που έκαναν κατά μέσο όρο 274 μεροκάματα το χρόνο, υπολείπονται κατά 20,19% των αποδοχών των αντρών που έκαναν κατά μέσο όρο 277 μεροκάματα το χρόνο.

Πίνακας 2
Πίνακας 2
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των μεταναστών - άντρες και γυναίκες - εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά υποαπασχόλησης συγκριτικά με τους Ελληνες εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι στους μετανάστες το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας είναι ακόμα πιο έντονο, με αποτέλεσμα να μην επικολλούνται όλα τα ένσημά τους. Επίσης, οι χαμηλότερες αποδοχές των μεταναστών, συγκριτικά με αυτές των Ελλήνων, εξηγούνται από το γεγονός ότι στους μετανάστες υπάρχει περισσότερο ανειδίκευτο προσωπικό. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες για την ίδια εργασία αμείβονται λιγότερο από τους Ελληνες εργάτες.


Πίνακας 1
Πίνακας 1

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ