Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Καταγγέλλει σχέδια δολοφονίας και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

ΧΑΓΗ.-- Σαφείς απειλές για τη ζωή του (τουλάχιστον...) από την κυβέρνηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε τετρασέλιδη επιστολή του προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (το κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών) ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Στην επιστολή, που ο Κάρατζιτς έδωσε στο δικαστήριο την Πέμπτη αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, σημειώνει πως μετά τη συμφωνία άτυπης ασυλίας από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία που του προσέφερε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με αντάλλαγμα την ανεμπόδιστη εφαρμογή της Συμφωνίας Ντέιτον, «έγιναν ενέργειες σαφώς οργανωμένες, ώστε να προκαλέσουν ξαφνικά την εξολόθρευση κάποιου και όχι τη σύλληψή του». Οπως γράφει χαρακτηριστικά: «Η πρόθεση εξολόθρευσής μου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, όπως επιβεβαιώνεται από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ, που μετανιώνει που αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει θανατική ποινή».

Σε επόμενο σημείο αναφέρεται στη συμφωνία που πρόσφερε η Μαντλίν Ολμπράιτ στην τότε Πρόεδρο των Σερβοβόσνιων (αργότερα καταδικασθείσα από το ΔΠΔ) Μπιλιάνα Πλάβσιτς: «Να βγω από τη μέση και να πάω στη Ρωσία, στην Ελλάδα ή τη Σερβία και να ανοίξω ιδιωτική κλινική ή τουλάχιστον να πάω στην Μπιγέλινα - αρκεί να φύγω από το Πάλε... Αυτά δείχνουν ότι η συμφωνία αυτή δεν ήταν ιδιωτική επιχείρηση του Χόλμπρουκ, αλλά κρατική υπόθεση των ΗΠΑ».

Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων αναφέρει ότι την περίοδο εκείνη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε κάποιες πιέσεις στο ΔΠΔ, προκειμένου να σταματήσει το κυνήγι εναντίον του ίδιου και του ε.α. στρατηγού Μλάντιτς, αλλά ο τότε επικεφαλής εισαγγελέας (Ρίτσαρντ) Γκόλστοουν αρνήθηκε απειλώντας να παραιτηθεί... Τότε, όπως υποστηρίζει ο Κάρατζιτς, «ο Χόλμπρουκ, ανίκανος να εκπληρώσει ό,τι υποσχέθηκε, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο Β: την εξόντωση του Ράντοβαν Κάρατζις»... προκειμένου «να μην αποκαλυφθεί η συμφωνία και άλλες αλήθειες».

Αναφέρει ότι αρχικά σκέφθηκε και επιχείρησε να παραδοθεί εκουσίως στις αρχές της Χάγης, αλλά άλλαξε γνώμη όταν πείστηκε πως δε διεξάγονται δίκαιες δίκες.

Τέλος, ο Κάρατζιτς καταγγέλλει το κυνήγι μαγισσών εναντίον του που ξεκίνησε από τα μουσουλμανικά ΜΜΕ πριν ακόμα αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση στη Βοσνία αναγορεύοντάς τον «εγκληματία πολέμου σε μία εποχή κατά την οποία τα μοναδικά θύματα ήταν Σέρβοι».

Σε δηλώσεις που έκανε και χτες ο Χόλμπρουκ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καταγγελίες Κάρατζιτς χρησιμοποιώντας ως μοναδικό «επιχείρημα» τη δήθεν «αναξιοπιστία» του Κάρατζιτς. «Ποτέ δεν έκανα τέτοια συμφωνία. Θα ήταν ανήθικο», είπε στην ολλανδική ΤV ένας άνθρωπος που με τα πολιτικά πεπραγμένα του (αιματοκύλισμα των Βαλκανίων και όχι μόνον...) απέδειξε πως έχει χάσει, από χρόνια, κάθε έννοια ηθικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ