Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΡΙΖΟχαρτο"
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ «ΡΙΖΟΧΑΡΤΟ»
Εργο αφιερωμένο στον αγώνα

Μιχάλης Λιαρούτσος: «Στη δίνη του εμφυλίου», εκδ. «Εντός»

«Οταν τα σκυλιά στις γειτονιές αλυχτούν όλη τη νύχτα, θέλει μεγάλο κουράγιο να σου ανοίξει κάποιος την πόρτα για να σε κρύψει. Πού η διέξοδος και πού θα πας;».

Και, πράγματι, έτσι είναι. Ο Μ. Λιαρούτσος με την αγωνιστική του πορεία αντικρίζει κλειστές τις πόρτες και κανείς σχεδόν δε θα του ανοίξει. Ετσι οι κακουχίες, οι ταλαιπωρίες, οι εμπειρίες και οι γνώσεις αυτές που μεγαλουργούν στη ζωή και της δίνουν νόημα, υπόσταση και προοπτική, φορτώθηκαν στο κουρασμένο του κορμί, που άντεξε και που αντέχει ακόμη και αγωνίζεται και προσπαθεί και που θαρρείς πως ωριμάζει ακόμα πιο πολύ και μας δίνει έργο μεστό σαν περιεχόμενο και λογοτεχνικά άρτιο σαν φόρμα.

Ο Μιχ. Λιαρούτσος είναι ένας λογοτέχνης στρατευμένος και δεν το κρύβει καθόλου, άλλωστε είναι η περηφάνια του, η πίστη, η δικαίωσή του. Αποδέχεται και αξιοποιεί το ρόλο της πρωτοπορίας του!

Είναι απ' αυτούς που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στις γενιές που έρχονται την αληθινή ιστορία, με τους αγώνες τους και τα προσωπικά τους βιώματα. Πληθωρικό το αντιστασιακό του έργο, όπως πληθωρική ήταν και η ζωή του μέσα από τη δοκιμασία του ανηφορικού του Γολγοθά. Τραυματίστηκε δύο φορές, πιάστηκε και καταδικάστηκε απ' το έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές για πολλά χρόνια.

Το έργο του είναι αφιερωμένο σ' αυτόν τον ανυπέρβλητο αγώνα. Αλλά εδώ θα σταθούμε στην τελευταία του δουλειά «Στη δίνη του εμφυλίου». Το χαρακτηρίζει μυθιστόρημα, είναι κάτι περισσότερο. Ο μύθος του είναι απλός και σχεδόν ημιτελής, είναι υποτυπώδης, περνάει όμως μέσα απ' αυτόν όλη η τρομαχτική ατμόσφαιρα της εποχής, βασισμένη σε υπαρκτά, σκληρά και απάνθρωπα γεγονότα. Αβυσσαλέο μίσος, χαφιεδισμός, τρομοκρατία, παρανομία, μπουντρούμια, εξορίες, θάνατος. Ενα καζάνι στην κόλαση που βράζει. Σ' ένα μόνο νησί της χώρας, τη Λέσβο. Αυτό ακριβώς σε κάνει να φανταστείς τι συνέβαινε σε όλη τη χώρα και να φρίξεις.

Ο Μιχ. Λιαρούτσος, παίρνει όλο αυτό το συνταρακτικό υλικό και με τη μαεστρία του και την τεχνική του, με ρομαντικές πινελιές για να ελαφρύνει τη βαρύτητα και τη σκληρότητα της εποχής, περιγράφει όμορφα τοπία, λαμπερά ακρογιάλια, λιβάδια, χωράφια, ελαιώνες, πουρναρόδασα που σε προσκαλούν να τα περπατήσεις. Οι ήρωές του αληθινοί, υπαρκτοί, ανθρώπινοι, πατάνε γερά στη γη, κουβαλώντας τα βάσανά τους.

Ενα μικρό δείγμα του ύφους και της γραφής του:

«Ολο και πιο ζεστό, όλο και πιο αποπνιχτικό τούτο το καλοκαίρι, καθώς κυλάνε οι ώρες. Ο καυτός λίβας φυσά μέρες και μέρες τώρα και το φλογισμένο του χνότο πυρακτώνει τη γη, μαραίνει τη χλόη, ρουφά τη δροσιά της, αλαλιάζει τον άνθρωπο και τα ζωντανά της».

Γενικά, τέτοια βιβλία που διευκολύνουν την επικοινωνία με την ιστορία και το παρελθόν, προσιτά και καλογραμμένα, σφυρηλατούν την ελπίδα και πλέκουν το κουκούλι του μέλλοντος για να ξεπηδήσει η πεταλούδα της Ανάστασης.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ