Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης

Στη Λιβαδειά συγκροτείται Παράρτημα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

Από την προχτεσινή εκδήλωση. Στο μέσον ο πρέσβης της Κούβας
Από την προχτεσινή εκδήλωση. Στο μέσον ο πρέσβης της Κούβας
Με ενθουσιασμό και διάθεση για προσφορά έγινε στη Λιβαδειά η πρώτη αρχή για τη δημιουργία Παραρτήματος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Την προχτεσινή εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Βοιωτίας για την πρώτη παρουσίαση της Ομάδας Πρωτοβουλίας άνοιξε η Τασία Κοντογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή και στους αγώνες του κουβανικού λαού, που σήμερα έχει αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητές του και προχωρά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Κώστας Τουμασάτος, γενικός γραμματέας του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδρομή αυτής της οργάνωσης, που συγκροτήθηκε από τις πρώτες στον κόσμο, αμέσως μετά από την ιστορική λαϊκή νίκη στον Κόλπο των Χοίρων, το 1962, ενώ συμμετείχαν ως ιδρυτικά μέλη σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρέσβης της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους φίλους της Κούβας για τη σταθερή συμπαράστασή τους σε όλες τις δίκαιες υποθέσεις της χώρας του και ιδιαίτερα στάθηκε στην ανάγκη της έντασης του αγώνα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις υπογράμμισε την ενότητα του κουβανικού λαού και τη συμμετοχή του σε κάθε βήμα της επανάστασής του και τόνισε ότι είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στις κατακτήσεις του.

Νωρίτερα ο πρέσβης της Κούβας είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε τοπικά ΜΜΕ, όπου ανέδειξε τις δυσκολίες αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο σοσιαλισμός, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τους νευραλγικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός. Με έμφαση σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν αλλαγές με τη νέα ηγεσία: «Αλλαγές υπάρχουν από το 1959, που νίκησε η επανάσταση και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά στην προσπάθεια επίτευξης του κεντρικού στόχου της κοινωνίας μας, που είναι η ευημερία για όλους».

Συμβολή στον αγώνα της Κούβας

Μιλώντας στον «Ρ» ο Πέτρος Αρκουμάνης, γιατρός - παθολόγος, που συμμετέχει στην Ομάδα Πρωτοβουλίας για συγκρότηση Παραρτήματος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στη Λιβαδειά, μας είπε: «Η πρωτοβουλία που πήραμε εκφράζει την αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, και πρέπει να πούμε ότι επειδή ο ελληνικός λαός έχει ζήσει δύσκολες στιγμές την εποχή της αμερικανοκίνητης χούντας και παλιότερα, δεν μπορεί παρά να νιώσει τον αγώνα της Κούβας και να σταθεί αλληλέγγυος, όπως και στη δίκαιη υπόθεση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Θέλουμε με διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις να συμβάλουμε σε αυτό».

Στην εκδήλωση ο ντόπιος εργάτης -ποιητής Χρήστος Καραμπέτσος απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στην Κούβα, ενώ συμπληρώθηκαν δεκάδες αιτήσεις εγγραφής στο Παράρτημα, που θα εκλέξει το Διοικητικό του Συμβούλιο τον προσεχή Σεπτέμβρη. Παρόντες ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Ζιώγας, αντινομάρχης Βοιωτίας, ο Γ. Κόλλιας, νομαρχιακός σύμβουλος, η Γ. Πούλου και ο Γ. Κοτσικώνας, δημοτικοί σύμβουλοι Λιβαδειάς, πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων και σωματείων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ