Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2008 - 2010
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στους εργαζόμενους

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψήφισαν την περασμένη Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο το νέο αντιδραστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. εγκρίθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι «Ολοκληρωμένες Κατευθυντήριες Γραμμές για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2008 - 2010» [COM (2007) 803 τελικό - μέρος V, 11/12/2007] που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για «συστάσεις» της Κομισιόν προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας παρακολούθησης της προόδου στην εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας, όπως αυτή επαναδιατυπώθηκε στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής το 2005.

ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αποτελούν τον μπούσουλα για τη σύνταξη των «Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων», που κάθε κράτος - μέλος υποβάλλει σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σ' αυτά περιγράφονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τα αποτελέσματά τους σε εθνικό επίπεδο, κύρια στους τομείς της οικονομίας και της απασχόλησης. Το προηγούμενο ανάλογο «πακέτο» των Κατευθυντήριων Γραμμών δόθηκε το Μάη του 2005 (βλέπε «Ριζοσπάστης», 20/5/2005). Περιελάμβανε «συστάσεις» για σαρωτικές ανατροπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και για την ένταση της πολιτικής λιτότητας, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ και της φετινής έκδοσης της Κομισιόν για την επόμενη τριετία. Με τη σημείωση ότι «κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας (2005 - 2008) τα κράτη - μέλη εντατικοποίησαν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παρ' όλο που ο ρυθμός και η ένταση παρουσιάζουν διαφορές από τη μια χώρα στην άλλη», η Κομισιόν διαπιστώνει: «Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για την προετοιμασία της ΕΕ και των κρατών - μελών για την παγκοσμιοποίηση (...) Συγχρόνως, θα πρέπει να παρακολουθούν τα ταχέως εξελισσόμενα κοινωνικά δεδομένα (παράταση του επαγγελματικού βίου, διαρκώς πιο ποικίλες δομές των οικογενειών, νέα πρότυπα κινητικότητας και πολυμορφίας). Η ΕΕ πρέπει να προσαρμόσει καλύτερα τις τρέχουσες πολιτικές και τα μέσα που διαθέτει, αλλά και να αναπτύξει νέες πολιτικές (...)».

Ο «Ρ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ τις 8 Κατευθυντήριες Γραμμές που αφορούν στην απασχόληση, από τις 24 συνολικά που περιλαμβάνονται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα στα άλλα, η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη - μέλη σε ταχύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε καθήλωση και μείωση των μισθών, στην πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ακόμα, σε ένταση της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με ταυτόχρονη εξασφάλιση νέων προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ